se7en Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Witam ponownie ;) Mam problem ze zrobieniem pauzy ;( Juz sie calkowicie pogubilem... Aktualnie mam cos takiego: if(!pause) exit; draw_set_color(c_black); draw_set_alpha(0.5); draw_rectangle(............tu mam problem........); draw_set_alpha(1); draw_set_color(c_white); draw_text(view_wview / 2, view_hview / 2, "Gra Zapauzowana"); Chodzi mi o cos takiego. Aktualnie to tworzy mi kwadrat z opacity 50% ale gdzie... Wyglada na to ze wartosci sa mniejwiecej tak... draw_rectangle(Start X,Start Y,Koniec X,Koniec Y,0) (0 bo chce wypelnienie) Tylko jak mam znalezc wartosc startowa i koncowa X i Y ? Chodzi mi przedewszystkim o caly ekran ten co widzimy ;] I jak pozniej znalezc srodek ekranu na ktorym bedzie tekst "Gra Zapauzowana" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Przed draw_text dopisz: GML draw_set_halign(fa_center); draw_set_valign(fa_middle); Czyli cały kod wyglądałby mniej-więcej GML (DRAW) if(!pause) exit; draw_set_color(c_black); draw_set_alpha(0.5); draw_rectangle(view_wview/2 - 50, view_hview/2 - 50, view_wview/2 + 50, view_hview/2 + 50, 0); draw_set_alpha(1); draw_set_color(c_white); draw_set_halign(fa_center); draw_set_valign(fa_middle); draw_text(view_wview/2, view_hview/2, "Gra Zapauzowana"); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
se7en Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Doszedlem jak zrobic kwadrat... view_xview,view_xview+view_wview i to samo z wysokoscia... ale mam kolejny problem... tekst1 = "Gra Zapauzowana"; h = view_yview + (view_hview / 2) - (string_height(tekst1) / 2); w = view_xview + (view_wview / 2) - (string_width(tekst1) / 2); draw_text(w, h, tekst1); czemu tego nie wyswietla na ekranie ? Co jest zle ??? cos kumpel mowil o wlaczeniu/wylaczeniu views ale nie wiem o co chodzi :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 view_enabled= 1 view_visible[0]=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
se7en Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 wlasciwie to juz dostalem pomoc od uzytkownika waszego forum ;p chodzilo o to ze ta funkcja ma byc w step a nie w draw ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi