rwojdak Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Czy da się zrobić coś takiego, że gdy zginę od jakiegoś stworka i wtedy wczyta mi się gra (od ostatniego chackpointa), to stracę jedno życie? Jeżeli tak, to jak to zrobić? Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 zycie -=1; x = x_checkpointa; y = y_checkpointa; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwojdak Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ale chodzi mi o to, że gra ma mi się wczytać, a nie przenieść gracza w jakieś miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 W sensie game_load() ? Nie. Musisz stworzyć własny system zapisu wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwojdak Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Aha. Dobra, to thx za odp. Nie chce robić nowego tematu, a mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić coś takiego, że gdy przeciwnik porusza się w lewo, to jest odwrócony w lewo, a gdy w prawo to w prawo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 GML if direction = 180 then sprite_index = sprLewo else sprite_index = sprPrawo; //lub if hspeed < 0 then sprite_index = sprLewo else if hspeed > 0 then sprite_index = sprPrawo; Samą instrukcję then możesz pominąć, nie jest to obowiązkowa składnia GML, ale moim zdaniem logiczniej to wygląda gdy nie ma klamerek. Jak widzisz GMCLANowy skrypt tego nawet nie pogrubia ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwojdak Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udało się :). thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi