TheMarcQ Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 W jaki sposób wyliczyć współżędne punktu na okręgu o podanym kącie i promieniu? Cos w stylu lengthdir'ow w GM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Ogólnie: lengthdir_x(len, dir) = cos(dir) * len lengthdir_y(len, dir) = -sin(dir) * len Tylko sobie załatw funkcje matematyczne do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 a nie czasem degtorad(dir) zamiast dir ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 W jaki sposób wyliczyć współżędne punktu na okręgu o podanym kącie i promieniu? Cos w stylu lengthdir'ow w GM To nie jest "coś w stylu" lengthdirów. To SĄ lengthdiry. Chyba, że źle Cię zrozumiałem. A, no i gnysek oczywiście ma rację. Do funkcji trygonometrycznych podajemy w radianach. EIDT: O ja głupi. Nie zauważyłem, że to w dziale C++. No czyli rzeczywiście "coś w stylu" było na miejscu. :) EDIT2: Dawidds, skąd żeś wytrzasnął ten minus przed sinusem? Wydaje mi się zbędny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Dawidds, skąd żeś wytrzasnął ten minus przed sinusem? Wydaje mi się zbędny. bo przy wyświetlaniu rzeczy na oknie masz odwrócony układ współrzędnych (oś y rośnie w dół, nie w górę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 A niech to, racja! Uleciało mi ze łba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi