karolo320 Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 jako, iż Gnysek mnie grzecznie poprosił piszę na forum: Siema, mam problem. jest sobie pocisk samonaprawadzajacy i on powooli nakierowuje sie na cel. Jak to zrobic? Zeby max co klatke mogl zmienic direction o 2 w kierunku celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 https://gmclan.org/up6357_12_newgame.html Nie wiem czy dziala gm mi szwankuje na laptopie, jak cos to sam rozkmin i zmien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 mp_potential_step + mp_potential_settings Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Ja zazwyczaj używam takiego skryptu: GML pom = point_direction(x,y,cel.x,cel.y)-direction if pom > 180 { direction -= 2 } else { if pom < -180 { direction += 2 } else { direction = max(min(point_direction(x,y,cel.x,cel.y),direction-min(pom/10,2)),direction+min(pom/10,2)) } } Jest to wynik moich wieloletnich problemów z samonakierowywaniem się obiektów na cel. W końcu odkryłem ten sposób. A zresztą może i ktoś mi o nim powiedział, nie pamiętam. Ważne że działa. PS: Jak pewnie zauważyłeś, ten skrypt nie zmienia prędkości. To sobie musisz sam ustlić np. speed = 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 m@ilosz: GML diff = angdiff(direction, point_direction(x, y, cel.x, cel.y)); direction -= abs(min(diff, 2)) * sign(diff); Gdzie angdiff() zwraca różnicę miedzy dwoma kątami: GML return ((((argument0 - argument1) mod 360) + 540) mod 360) - 180; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 E tam, może i twój kod jest krótszy, ale mój łatwiej zrozumieć. A tak wogóle to czemu piszesz to teraz, a nie wtedy kiedy ja o to pytałem na forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi