Muchaszewski Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Witam. Mam pytanie, jak wykryć kolizję dwóch obiektów które nie posiadają żadnego sprita, są rysowane wyłącznie przez draw, a wymiary tego drawa się zmieniają. Również jego pozycja. Górny lewy róg mam opisany zmiennymi x1,y1 i dolny prawy x2,y2. Jeszcze jedno pytanie, jak wykryć jeszcze gdzie się nie zderzają. Proszę o pomoc. Edit: Sam znalazłem odpowiedź pomimo tego iż nie wiem co zrobiłem :P Wystarczy że działa mi poprawnie. Jeśli ktoś wpadnie na pomysł jak ja to zrobiłem może się podzielić tą wiedzą, może się kiedyś komuś przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Jeśli je rysujesz to one nie są obiektami, więc kolizja nie może nastąpić natomiast jeśli rysujesz sprita który jest niedaleko obiektu to zawsze taki obiekt posiada maskę która jest odpowiedzialna za kolizję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Stycznia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Wiesz jak wygląda kwadrat ? Wiesz, a wiesz jak sprawdzić, na osi, czy punkt leży w kwadracie ? To też żaden problem, znaki > i < . Z czym jeszcze masz problem ? Sprawdź, czy któryś z punktów drugiego obiektu (masz x i y) leży w obszarze tego pierwszego i tyle. Osobno porównujesz punkty na osi X, osobno na Y, jeżeli na każdej z tych osi przynajmniej jeden punkt leży w polu drugiego, to jest kolizja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchaszewski Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Lechu4444@ Kolizja jako taka nie nastąpi, ale jeśli wartości dla obu się pokryją to bezstronny obiekt może o tym poinformować i dokładnie wyliczyć miejsce kolizji tych dwóch drawów :P Ale jak ja do tego doszedłem w moim kodzie (320 lini :D) T nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi