Kopyciak Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Witam. chce stworzyć sobie taki mini edytor tekstu, który byłby mniej zaawansowany niż notatnik. Ale mam następujące problemy : 1- używam funkcji GML file_text_open_write() która według dokumentacji otwiera plik o danej nazwie lub (gdy go nie ma) stwarza go, wtedy wywala mi error, że nie ma takiego pliku, a jak go już stworzyłem, to że nie może go otworzyć... Format to .txt 2- jak zrobić, żeby user sam sobie mógł nazwać swój save (w formacie .txt)? 3- jak zrobić funkcję otwierania pliku, do którego ścieżkę dostępu się poda? Z góry : Fenk ju wery macz za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 1. f = file_text_open_write() A potem inne funkcje, gdzie w dokumentacji w miejscu 'ind' daj 'f'. 2. get_save_filename(). 3. get_open_filename(). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 GML file_text_open_write(filename_name(fname)) GM posiada funkcję, która pozwala na zapisywanie plików w wybranym przez użytkownika formacie i nazwie. E: Muczek szybszy i zrobił to poprawniej :'< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopyciak Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 @muczek 1. dopsz, zaraz odpalę i sprawdzę 2,3. sprostowanie - jaką użytkownik programu (nie ja, twórca, w GM) poda. @edit: @up. to samo sprostowanie. "jaką użytkownik programu (nie ja, twórca, w GM) poda." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 2, 3 - naprawdę? A czy te funkcje działają nie tak, jak chcesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopyciak Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 @muczek a gdzie użytkownik programu będzie miał podać nazwę? Hm? ... Dobra, inaczej. Wyobraź sobie, że jesteś użytkownikiem (jakiegośtam) programu. Chcesz otworzyć plik znajdujący się w takim miejscu : "C:\Documents and Settings\Admin\Moje Dokumenty\tekst.txt". Wciskasz przycisk z napisem "Open" i wyskakuje okienko w którym podajesz w/w ścieżkę. Klikasz <OK> i otwierasz dokument. O coś takiego mi chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Argh... f = file_text_open_write(get_open_filename("Plik TXT|*.txt",'')) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopyciak Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Teraz to do czego jest? Do 1? Do 2? Do 3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 stwórz nowy projekt. Zrób room. W creation code skopiuj ten kod i uruchom - PRZEKONAJ SIĘ SAM! SPRÓBUJ! Mi wyszło wczytywanie pliku/tworzenie nowego w danym miejscu (mi się przyda) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopyciak Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Dopsz. Wyszło... :lubieto: @offtop @Mentoss nie krzycz na mnie :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 nie krzyczę, tylko wołam do ludu. Nie pierwszy raz ktoś się tak zwraca do ogółu. Sory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Całkiem niedawno też pytałem o to samo (odczyt/zapis) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopyciak Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Hmmm... Coś jednak nie działa... Pojawia się wybieranie pliku, ale sam plik się nie wyświetla po wybraniu go, a o to przecież chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Eee... Otworzyłeś plik, żeby do niego zapisywać dane, a nie żeby z niego te dane pobierać. Zamiast file_text_open_write użyj file_text_open_read i funkcji file_text_read/i coś tam/. I zmień nazwę tematu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopyciak Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Aha... Pfff... Trudno... I zmień nazwę tematu Po co? :D Przecież to się kręci wokół edytora tekstu... ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Tzn. nie nazwę, tylko ten drugi człon :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopyciak Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Czemu? To dalej jest "mucio grande problemo" ;) Chyba, że czujesz jakąś anegdotę ("mucio" - "muuuuczek"), ale to już zbieg okoliczności :gnysek: @topic to jak w końcu zrobić, żeby plik się otwierał, i żeby można go było edytować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopyciak Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 to jak w końcu zrobić, żeby plik się otwierał, i żeby można go było edytować? Hmmm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Załaduj do zmiennej cały tekst z pliku, edytuj odpowiednim kodem, a potem zapisz ten tekst do pliku. Nie napiszę znowu kodu, bo jest to wystarczająco proste, żerbyś mógł to sam zrobić, zresztą gdzieś na forum był przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopyciak Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 chyba dokładniej luknę dokumentację... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopyciak Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 jest to wystarczająco proste, żerbyś mógł to sam zrobić, Wątpię... Ja serio jestem do du*y. zresztą gdzieś na forum był przykład. Fajnie. Pewnie do gm6 albo jeszcze gorzej. Bo większość przykładów jest do gm6. Załaduj do zmiennej cały tekst z pliku, edytuj odpowiednim kodem, a potem zapisz ten tekst do pliku. Aha... ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi