Makary155 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Z bazy mam pobierany tekst i wyświetlany jest on w niewidocznym divie. Jsem pobieram ten tekst i teraz mam go wyświetlić na obrazku książki, z podziałem na strony. W jaki sposób podzielić dany tekst do tablicy, aby tekst mieścił się w divie o danych rozmiarach? Najlepiej żeby nie ucinało wyrazów. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Trzeba stworzyć dummy-div w który wpakujesz cały tekst, a później do pętli w której będziesz porównywał offsetHeight tego diva z oczekiwaną wielkością i ucinał tekst w razie potrzeby. Simple? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 27 Grudnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Chyba, że czcionka będzie miała styl font-family: monospace; Wtedy tylko po ilości znaków do najbliższej spacji przed limitem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Ta, good luck z monospace do książki. :) Jeszcze za pomocą GD można by było coś policzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 i= 0; j=0; while (i < tekst.length) { dummydiv.innerhtml += tekst.charAt(i); if (dummydiv.offsetheight > 500) { tablica[j]=dummydiv.innerhtml; dummydiv.innerhtml=""; j++; } i++; } Czy tak będzie poprawnie, w miarę? Chodzi mi o składnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 To nie możesz sprawdzić? Btw. już nie lepiej podzielić na wyrazy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Sprawdzić mogę, ale js nie wysypuje błędów jak php. Jak się dzieli na wyrazy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Wypisuje, ale w konsoli błędów przeglądarki. Dzieli się za pomocą spacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Dobra, dzięki Tymek, można zamykać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi