Makary155 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Mam sobie tablicę dwuwymiarową $array[x][y]. W jaki sposób mogę szybko policzyć ile jest elementów y? Potrzebuję tego do wyświetlenia tablicy, liczba x jest znana, y nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 count($array[0]) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Dzięki Psych, wiedziałem że odpowiedź jest jakaś banalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 21 Grudnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Bo w większości języków masz tablice dwuwymiarowe, a w PHP możesz wkładać tablicę w tablicę, np.: $x = array(array(array(1,2,3),5),array(6),7); Array ( [0] => Array ( [0] => Array ( [0] => 1 [1] => 2 [2] => 3 ) [1] => 5 ) [1] => Array ( [0] => 6 ) [2] => 7 ) Przy takim wyświetleniu tablicy (print_r, var_dump) od razu widać, jak mozna sie dobrać do którego miejsca, jakie są klucze itp. np. $x[0][0][0] = 1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 To co zaprezentowałeś to niby czym jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Grudnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Prezentacją jak wyglada tablica, bo kolega chyba nie do końca wiedział, stąd miał pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 A tablica dwuwymiarowa nie jest tablicą w tablicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Grudnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 A tablica w tablicy w tablicy jest wtedy trójwymiarową? W PHPie to bym raczej o dwuwymiarowej nie mówił, chociaż taki przypadek istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Prezentacją jak wyglada tablica, bo kolega chyba nie do końca wiedział, stąd miał pytanie. Wiedziałem, ale czasami się zdarzają takie dziury w mózgu że nie potrafi się najprostszego problemu rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Grudnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Dlatego ja korzystam z var_dump, bo czasem człowiek zapomina jak w końcu ta jego tablica wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi