Makary155 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Chciałem sobie dopisać do serwisu konsolkę debugującą, że wpisuję do formularza zapytanie które się wykona i zwróci wynik( $wynik=mysql_query($_POST['zapytanie']). Nie ma problemu dla zapytania INSERT, UPDATE, DELETE czy DROP bo zwracają tylko true lub false. Teraz: 1. Jak wyświetlić wynik SHOW ? 2. Jak wyświetlić wynik DESCRIBE ? 3. Jak wyświetlić wynik SELECT nie znając struktury tabeli? coś na kształt phpmyadmin, w tabelce. Czemu więc nie korzystam z pma? A to dlatego że gdy jest duży ruch na serwie a baza jest duża, phpmyadmin długo się ładuje, a tak będzie szybciej. Kwestie bezpieczeństwa omińmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zobacz http://php.net/manual/pl/function.mysql-result.php i dla zasady uruchom sobie PHPAdmina czy coś takiego i sprawdź jak zwracają się wyniki takich zapytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 4 Grudnia 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 http://sqlbuddy.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Ranmus: nie, wolałbym to "wpięte" w stronę, dodatkowo serwer (boo.pl) ma wbudowanego fabrycznie usera i nazwę bazy więc by mi pewnie raził ACCESS DENIED po oczach. odnośnie 3, za radą Tymka porozglądałem się przy mysql_result i wykminiłem coś takiego: $wynik=mysql_query($_POST['zapytanie']); $ile=mysql_num_fields($wynik); while($tag=mysql_fetch_array($wynik)) { for ($i=0; $i<$ile; $i++) { printf(mysql_field_name($wynik,$i).":".$tag[i]."<br/>"); } printf("<br/><br/>"); } Działa perfekcyjnie. Edit: Okazuje się że ten kod rozwiązuje również problemy 1 i 2, dzięki za pomoc i wskazanie mi drogi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Co do warstwy prezentacyjnej tej twojej konsolki debugującej zapraszam do używania mojego jPOSIXa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Grudnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zastanawiam się, gdzie tutaj występuje debugowanie, bo jak dla mnie, to raptem wyświetlanie zapytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 A co Ty chcesz nazwać debugowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi