Rafik01 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Witam Ostatnio mam problem. Otóż muszę zainstalować Linuxa na dość starym komputerze bez DVD-ROMU. Niestety jak wypalam obraz płyty z Linuxem to nie wystarcza mi miejsca na zwykłej płycie CD. Prosiłbym o jakieś inne rozwiązania. Nie znam się zbytnio na systemach operacyjnych. Pozdrawiam Rafik01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4tk Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Wypal na dyskietce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafik01 Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 690MB? Edit: Na dodatek na tym kompie moim własnym nie posiadam Stacji Dyskietek ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Wypal na dyskietce 690MB? Edit: Na dodatek na tym kompie moim własnym nie posiadam Stacji Dyskietek ;) To była ironia. EDIT Jak masz wtyk USB to przegraj na pendrive i będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafik01 Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 To chociaż jest. Próbowałem. Gdy inicjuje to jako Dysk wirtualny to podczas instalacji każe zrestartować komputer, aby przejść do instalatora. Jednak wtedy automatycznie wyłącza się dysk wirtualny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download Zrób według drugiego punktu tutaj po zaznaczeniu USB Stick i Windows. Inna sprawa, że zaopatrz się w Ubuntu 10.10 skoro już jest. Inna sprawa, że to na pewno się zmieści na zwykłej płycie CD, bo te mają pojemność do 700MB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Wubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafik01 Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Marmot, testuję twoje rozwiązanie. Może zadziała. Kofel, też próbowałem ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Listopada 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 690 mb się nie mieści na CD 700MB? Ew. overburning włącz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafik01 Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 No właśnie, płyta CD nie ma dokładnie 700MB. Lecz jakieś 636 czy coś w tym stylu ( różnie to bywa ). Overburninga w Nero włączyłem to na koniec i tak się nie powiodło. Jak na razie to wielkie dzięki dla Marmota ;). Mam już na Pendrivie. Tematu jeszcze nie zamykam, bo systemu i tak jeszcze nie zainstalowałem, więc na pewno coś jeszcze nie tak pójdzie ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafik01 Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Mam już kolejny problem. W BIOSie Pierwsze Bootowanie ustawić na jakie ( typ USB ): - USB-ZIP, - USB-FDD, - USB CDROM, - USB-HDD, Próbowałem już HDD, ZIP i FDD. Nie wiem co robię nie tak. Za każdym razem wybiera Dysk twardy z Windowsem. A chcę, aby pobierał system operacyjny z Pendriva. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Unetbootin i wybierz Ubuntu 10.10 (Lepiej Netinstall, jednak sobie nie poradzisz). Może instalacja z dysku pójdzie (teorytycznie wykonalne, w praktyce różnie) LiveCD Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafik01 Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Ja mam już na pendrivie Ubuntu. Nie mam jednak w BIOSie w Bootowaniu opcji "USB". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Kofel, też próbowałem ;). I co, nie działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 jakto nie miesci ci sie? cd-r ma 700mb, a ubuntu 10.04 zajmuje cos kolo 640mb, wiec rada: kup lepsza plyte jesli masz jakis shit E:w opcjach masz : -jakas opcja(nie pamietam jak sie nazywa) -first boot device -dtugi -i trzeci powinienes wybrac "jakas opcja" i wyskoczy ci: (musisz miec wlozony pend przed wlaczenie kompa) 1.hdd nazwa twojego dysku 2.usb nazwa twojego pendrive kliknij strzalke w dol rzeby podswietlilo 2. pozycje i kliknij + na klaw.numer. rzeby usb stalo sie 1.pozycja esc,esc,exit with save, y,enter,ciesz sie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 To jest drugi - zbędny komp, tak? Bierzesz Unetbootin (dla Windows) instalujesz Ubuntu 10.10 Netinstall x86 (tak przypuszczam). Instalacja jest tekstowa, jednak dość nieskomplikowana (głównie trzeba umieć czytać), a z pakietów wybrać Ubuntu standard jeśli się nie mylę i tak przez internet mamy Ubuntu. Jeśli jednak chcesz bardziej zoptymalizowany system (Ubuntu 10.10 jest dość szybkie, ale może być jeszcze szybsze), to na GG powiem co możesz zrobić Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farkraj Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 To jest drugi - zbędny komp, tak? Przecież na inny by Ubuntu nie instalował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Może uznał, że nie będzie korzystał z 10 letniego dziurawego systemu? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Może uznał, że nie będzie korzystał z 10 letniego dziurawego systemu? Fervi Jakby tak stwierdził, to by wgrał Sevena :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 dość starym komputerze Dla mnie to równoznaczne, że nie ma 2 rdzeni lub 3GHz w procku, by instalować Win7. Pozatym może znudził mu się styl Aero (dość kiepski jest, ale) i ten z Windowsa? Ew. szuka pracy i czyta - zalecana znajomość Linuxa? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafik01 Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Ewentualnie chce popracować na innej platformie ;) i do tego używa swojego starego, słabego kompa. Chcę coś innego niż "by Microsoft Systems". Tak, nie ma on dobrego procka czy dużej pamięci, ale myślę, że jakiś Linux pociągnie. TheMarcQ, nie ma u mnie takiej opcji, która by miała do wyboru "USB". Przeszukałem wszystkie opcje w Advanced BIOS Settings czy jakoś tak i prócz 3 bootowań to wartości dla pozostałych opcji to "Enable/Disable". Będę próbował dzisiaj instalować obraz płyty Ubuntu 10.10 na CD może w końcu się uda. Ostatecznie instaluję tam Windowsa XP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 http://www.pcmech.com/article/how-to-insta...-optical-drive/ Po angielsku (Znowu ...) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafik01 Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 doctor, wiem jak zainstalować na pendrivie Linuxa i pisałem to już kilka postów wcześniej. Miałem tylko problem z Bootowanem w BIOSie. Jednak udało mi się zainstalować dzisiaj z płyty 10.04. Kupiłem nową płytę i wszystko poszło bez problemu. Dziękuję wszystkim za pomocne odpowiedzi. Ukazaliście mi wiele rozwiązań dla tego problemu. Dziękuję wam za to, ponieważ zwiększyło to moją wiedzę, a to dla mnie jest w ostatnim czasie bardzo ważne ( konkurs informatyczny ). Największe gratulacje chyba dla najmniej wymagającej odpowiedzi kieruję do gnyska :D, jednak wystarczyło nową płytę CD-R kupić ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Ew. Unetbootin i 0 płytek, byś kasę zaoszczędził, Unetbootin nie tylko tworzy system na USB, ale też na Dysku twardym Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafik01 Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Okej, aby nie zakładać nowego tematu dam swoje kolejne pytanie tutaj. W jaki sposób zainstalować Oracle Java SE6 JDK w Ubuntu 10.04 jeśli nie mam połączenia z internetem? Jest mi bardzo potrzebna do tworzenia i uruchamiania aplikacji przeze mnie napisanych na Desktopa. Jeszcze zbytnio nie rozumiem całego systemu, więc prosiłbym o pomoc. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Znajdź na jakimś repozytorium paczkę .deb z tym i potem w konsoli "dpkg -i nazwapliku.deb". Ewentualnie powinien być jakiś Linuksowy instalator na stronie Oracla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafik01 Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Sory, że pytam jednak wszędzie znajduję "poszukaj w repozytoriach", "dodaj w repozytorium" itp. co to jest to repozytorium? Google używałem i właśnie tyle tylko znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Ściągnij to: http://archive.canonical.com/pool/partner/...~10.04_i386.deb a następnie dwukrotnie kliknij. Jednak prawdopodobnie żeby to zainstalować będziesz musiał ręcznie pościągać i zainstalować inne pierdoły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2010/...ch-czynnosci-2/ Miłego czytania Fervi Repozytorium to jest powiedzmy zbiór pakietów, byś zainstalował go prosto z Ubuntu, a nie szukał po stronach internetowych. Po prostu włączasz program (Ubuntu Software Center) [Czy jak to jest po polsku (A aplikacjach)] i szukasz. Prawdopodobnie będziesz miał OpenJDK (OpenSource'owa implementacja Javy przy udziale Oracle). ew. odpalasz konsolę i piszesz apt-get install openjdk-6-jdk Potwierdzasz literą "t" (tak) i czekasz aż skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nickolas Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Pierw to musi wejść do roota :# Wpisz: sudo su a następnie hasło do roota i dopiero potem: apt-get install openjdk-6-jdk i naciśnij y lub t, nie wiem jak masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi