Easeful Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Mój kolega mówił że ma starego kompa "złomka". Przyszedłem, wyciągamy i sie okazało że to całkiem dobry sprzęt, podłączyłem wszystko bo kable były pomieszane w ogóle. Parametry to chyba 160GB HD, 256MB ram, 256MB graficzna a procek nie wiem. Wiem że to wcale nie jest takie super, ale przekroczyło moje najśmielsze oczekiwania, poza tym można tam dokupić lepsze części. I włączyliśmy, ale komp jest cały zawirusiony prawdopodobnie. Tam jest jakiś Windows MX 7. Włączamy, wszystko ładnie, tyle że windows działa minutę i nagle totalnie wszystko się ścina albo czasami "blue screen" wyskakuje. Totalnie, czyli nawet godzina na pasku nie przeskakuje, zero reakcji nawet się wyłaczyć nie da, działa tylko przycisk restart. Mam windowsa, chciałem mu zainstalować, ale kurczę nie wiem jak zrobić format z poziomu niewindowsa. W biosie sie chyba nie da, nie? Ptfu co ja gadam przeciez to ustawienia. Próbowałem się zmieśćić w ciągu tej minuty szybko włączyłem Mój komputer i formatuj dysk, ale w partycji C wyskoczył błąd a w D jak rozpoczynało to się ścięło. Aha i jak jest ten ekran że uruchom normalnie, w trybie awaryjnym i z wierszem poleceń to w wierszu poleceń się nie ścina, ale nie wiem jak zrobić żeby ten ekran sie pokazał, a chyba można w wierszu poleceń zrobić formata, nie? I apropos partycji: mam obecnie w laptopie dwie partycje na jednym dysku, czy można bez utraty danych przerobić to na jedną? I żeby z partycji D wszystko przeszło do C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Wsadź płytę windowsa i uruchom system z płyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Włóż płytę do napędu, w biosie ustaw by czytało najpierw dvd rom i reszta to tylko czytać instrukcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Włóż płytkę z linuksem i uruchom w nim GParted ,tam usuń wszystkie partycje i zainstaluj windowsa, albo skorzystaj z okazji i wpakuj linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Instalator windowsa też ma opcję usuwania partycji, po cholerę wkładać płytę z linuksem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easeful Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 ja mam płytę z windowsem xp xtreme i tam włączyłem, i tam się instalacja włączyło nie było niczego do wybierania, później coś musiałem f2 i f4 chyba klikać żeby kontynuować, a raz nei zauwazyłem nie kliknąłem i sie zrobił czarny ekran z tym migającym podkreśleniem i tak zostało to wyłączyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 GParted jest czytelniejszy, a co za różnica czy włoży płytkę z linuksem czy z windowsem? Linuksy są wszędie może go nawet z neta ściągnąć i na pendriva wgrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Bo po co pobierać skoro ma płytę przed nosem? Ludzie to lubią sobie kłaść kłody pod nogi o_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Bo po co pobierać skoro ma płytę przed nosem? Ludzie to lubią sobie kłaść kłody pod nogi o_O bo oni lubią ptaki (pingwiny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 z poziomu dosa można zrobić format c:/ format d:/ albo kup nowy dysk zainstaluj na nim windowsa i wsadz do zlomka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Uruchom na "Złomku" sesję LIVE jakiegoś Linuxa, bądź Windows w wersji Live ( oczywiście not-legal ), no i sprawdź czy tamten się zawiesi. Jeżeli tak, to możesz mieć do czynienia z przegrzewaniem się "Złomka" Moe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi