Arekadiusz Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Nie jestem pewien czy napewno jest to pytanie zaawansowane, ale chyba tak. Mam jakiś folder, a w nim kilka plików tekstowych(.txt) o różnych nazwach. Jak zrobić, aby GM otwierał z tego folderu wszystkie te pliki i odczytywał z nich pierwszą linijkę tekstu? Ważne jest to, że nie będzie wiadomo ile jest tych plików i jak się nazywają. Czy wogóle GM ma taką funkcję? Mam wersję 8 lite. A i jeszcze jedno: można jakoś zabezpieczyć plik przed edycją/kasowaniem lub go ukryć? Oczywiście chodzi mi o to, aby GM przy tworzeniu to robił. Z góry dzięki wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 1. Nie wiem czy to działa na Lite, ale: GML find = file_find_first("folder\*.txt",0); while (find != "") { fid = file_text_open_read("folder\"+find); line = file_text_read_string(fid); show_message(line); file_text_close(fid); find = file_find_next(); } file_find_close(); 2. Samym GMem nie bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Wielkie dzięki! Twój kod działa! Jak ktoś ma jakiś pomysł na zabezpieczenie plików oprócz szyfrowania(bo już go używam) to niech pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 jak przy uruchamianiu go nie ma to niech tworzy nowy. W ten sposób, jak ktoś skasuje, to i tak najwyżej straci save'a i ustawienia, a gra będzie działała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Sorki że odświeżam temat ale mam problemik: Mam jakiś tekst: "Moja gra jest fajna!" i chcem aby GM wyłapał z niego np wyraz jest i go usunął (ma zostać tylko "Moja gra fajna!") Jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 string_replace()? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 string_replace()? A jak tego użyć w takim przypadku jak ja podałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 GML global.zmiennaztekstem = string_replace_all(global.zmiennaztekstem,"jest","") Prosze, zamienia wszystkie "jest" na "" :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 No jest prawie że pięknie. Prawie bo gdy wpisze zdanie: "Jestem w domu." to usuwa mi jestem i wychodzi mi "em w domu.". A chodzi mi o to żeby usuwał tylko wyraz jest jeżeli będzie on całym wyrazem. I co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 GML global.zmiennaztekstem = string_replace_all(global.zmiennaztekstem," jest "," ") Spróbuj tak ;) Spacje na początku i na końcu wyrazu "jest", powinny pomóc :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Spacje na początku i na końcu wyrazu "jest", powinny pomóc :P No też trochę nie bardzo bo jak w zdaniu wyraz jest jest pierwszy i nie ma przed nim spacji to jest problem. Ale OK chyba sobie jakoś poradze. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 To skasuj pierwszą spacje, musisz popróbować :P Może ktoś inny zna lepszy sposób, ja wykminiłem tylko takie coś :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 2. attrib może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 może napisać jedno takie jak Roki a drugie takie: GML global.zmiennaztekstem = string_replace_all(global.zmiennaztekstem,".jest "," ") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi