Raqe Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Witam. Zadam bardzo nietypowe pytanie. Jak piszemy coś kodem to poprawnie sformułowane skrypty, zależnie od przeznaczenia barwią się na różne kolory (niebieski, granatowy, purpurowy, czerwony). Otóż jak to jest, ze pobierając jakikolwiek przykład pojawiają się w skrypcie takie sformułowania jak: ammo, strzal itp. Widziałem nawet napis "życie" zamiast "health". Wszystkie są czarne ale program rozumie je. Jak ja pisałem to wyskakiwał błąd... Proszę o wyjaśnienie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 są to zmienne deklarowane przez użytkownika. Najpierw musisz przypisać jakąś wartość zmiennej, np. GML cos_tam_b = 4 cos_tam_a = "siema" Teraz możesz normalnie z nich korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Oczywiście w evencie create. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Nie trzeba w create koniecznie :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Glowilem sie nad tym samym problemem pół roku ;D. Ale to dlatego, że nie miałem jeszcze internetu, a przykłady dał mi kolega. Skoro nie wiesz czym sa zmienne, to przyda sie jakis wstep czy cos. Zmienne to jak takie skrzyneczki, a w ich srodku masz jakas wartosc, ktora jest liczba lub ciag znakow(zwany stringiem). Skrzynka to nazwa, a zawartosc to nadana tej nazwie wartość. GML moja_zmienna = 0 kozacki_tegzt = "Siema, polansujemy laleczki?" zdrowie = 100 maksymalnezdrowie=150 Zmiennych uzywasz JAKKOLWIEK chcesz(np. to ze zmienna nazwalem maksymalnezdrowie nie oznacza, ze musi okreslac maksymalne zdrowie dla gracza. ustalasz to dopiero samemu uzywajac tej zmiennej tak a nie inaczej.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Dodatkowo nazwy zmiennych nie mogą zawierać: spacji, polskich znaków to samo tyczy się zasobów gry Objaśnienie kolorów w GM8: słowa kluczowe np: if, global, for, while, wartości zmiennych np: 23, 0, 1, "lubie placky", 'daj kamienia' komentarz np: //blabla, /*blablabla*/ stałe np: true, false, vk_enter, mb_left, fa_center funkcje np: instance_create(), instance_destroy() zmienne od razu zadeklarowane w każdym obiekcie np: sprite_index, gravity, hspeed własne skrypty np: moj_pro_skrypt() odwołanie do zasobu np: spr_gracz, snd_wyj, bck_krajobraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 oczywiście kolorów domyślnych. Można je sobie zmienić w opcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi