Piedro Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Witajcie. mam taki problem, otóż robię Metroida i pracuje na silnikiem fizyki. Postać (pomarańczowy blok) nie zachowuje się normalnie podczas kolizji z podłogą w odległości 16 px nad nim. Najlepiej by było o podanie dokładnego i dobrego kodu na precyzyjne kolizje.Za każdą pomoc wielce dziękuję (załączam plik gry w uploaderze). Engine gry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Proszę bardzo zmodyfikowałem tą grę. Teraz masz kolizję per pixel. ( da się zrobić jeszcze dokładniejszy ruch ale tobie nie jest tu potrzebne ) Zmiany: - dodałem create w object0 z deklaracja zmiennych, są to odpowiedniki tych GMowych. - zmodyfikowałem step w object0 i tam masz kolizje pionowe oraz poziome + zakomentowane chodzenie po pochyłych platformach ( jednakże tego nie testowałem, po prostu wkleiłem kod z mojej gry :P i lekko zmodyfikowałem ) - press Z key też zmodyfikowałem ale tutaj tylko podstawiłem mój odpowiednik vs zamiast vspeed. https://gmclan.org/up539_12_metroid_X_mission.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 HuderLord napisał(a): Proszę bardzo zmodyfikowałem tą grę. Teraz masz kolizję per pixel. ( da się zrobić jeszcze dokładniejszy ruch ale tobie nie jest tu potrzebne ) Zmiany: - dodałem create w object0 z deklaracja zmiennych, są to odpowiedniki tych GMowych. - zmodyfikowałem step w object0 i tam masz kolizje pionowe oraz poziome + zakomentowane chodzenie po pochyłych platformach ( jednakże tego nie testowałem, po prostu wkleiłem kod z mojej gry :P i lekko zmodyfikowałem ) - press Z key też zmodyfikowałem ale tutaj tylko podstawiłem mój odpowiednik vs zamiast vspeed. https://gmclan.org/up539_12_metroid_X_mission.html Dzięki, pomogłeś masz kredki. Wprowadziłem małe zmiany kosmetyczne tzn: -Zwiększyłem tarcie (aby postać zatrzymywała się od razu) -zwiększyłem trochę zmienną vs Tak czy owak; otrzymujesz ode mnie Bardzo Wielkie Podziękowania. EDIT: Czy dałoby radę zrobić, że jak przytrzymam klawisz skoku [Z] to skaczę wyżej?? (sam do tego dotrzeć nie mogę :.(( ) EDIT: [Przenoszę do nowego tematu.] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi