ilikegamemaker Opublikowano 12 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2006 hejka! też jestem kompletnym beginerem co do GM. mam pytanko, gdzie można ściągnąć GML? mam GM, a potrzebuje GML Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 12 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2006 ... GML jest razem z GM. Nie wiem w czym problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 12 Czerwca 2006 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2006 przełącz w opcjach na "Advanced Mode" :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilikegamemaker Opublikowano 12 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2006 zajrzałem do pomocy (po angielsku) i znalazłem to oto o gml: First of all, when you define scripts. A script is a program in GML. Secondly, when you add a code action to an event. In a code action you again have to provide a program in GML. Thirdly, in the room creation code. And finally, wherever you need to specify a value in an action, you can also use an expression in GML. An expression, as we will see below is not a complete program, but a piece of code resulting in a value. możecie mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lampard Opublikowano 12 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2006 Chodzi o to, że musisz pisać gry/programy za pomocą Game Maker Language - Coś jak język programowania tylko trochę inniejsze i trochę łatwiejsze (podobno, dla mnie to różnicy nie robi :P ) Bo inaczej nic ciekawego nie stworzysz (za pomocą klocków) www.gmclan.org -> Sprawdź dział artykuły -> Dla Początkujących. Pozdrawiam! Edit: Dodam jeszcze, że aby pisać skryptem musisz wstawić klocek : Execute a piece of code czy cuś w tym stylu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2006 http://pl.wikipedia.org/wiki/Game_Maker_Language ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilikegamemaker Opublikowano 13 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2006 ok, już mam. ale potrzebuje jeszcze czegoś. jak zrobić te wszystkie przyciski Start Lista najlepszych i Koniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2006 Jak chcesz. Ja np. zawsze robię to jako grafiki a potem daję w kodzie kliknięcia obiektu z danym sprite, jakąś akcję, np. przejście do następnego rooma. Są też inne metody. Wszystko zależy od twojej inwencji i umiejętności ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi