^#$PAUL$#^ Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Chciałem zrobić managera żużlowego (na stronie www albo forum) i stworzyć program do symulacji wyników. Zdecydowalem się jednak na gml anie c++ jak pisałem w tym temacie. Już na początku napotkalem na błąd: "Unexpected error occured when running the game." Nie wiem o co chodzi. Program składa się narazie tylko z paru linijek kodu w CREATE objektu "obj_engine": GML ini_open("liga.ini"); gospodaz = ini_read_string("info","gospodaz","gospodaz"); gosc = ini_read_string("info","gosc","gosc"); czas = ini_read_real("info","czas",0); for (n=1; n<=16; n+=1;) { nazwisko[n]=ini_read_string(n,"zazwisko","nazwisko"); silnik[n]=ini_read_real(n,"silnik",0); sprzeglo[n]=ini_read_real(n,"sprzeglo",0); doswiadczenie[n]=ini_read_real(n,"doswiadczenie",0); refleks[n]=ini_read_real(n,"refleks",0); umiejetnosci[n]=ini_read_real(n,"umiejetnosci",0); } ini_close(); Plik INI: [info] gospodaz = Unibax gosc = Falubaz czas = 52 [1] nazwisko=P.Protasiewicz silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [2] nazwisko=R.Dobrucki silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [3] nazwisko=G.Zengota silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [4] nazwisko=G.Hanccok silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [5] nazwisko=F.Lindrgen silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks = 50 umiejetnosci = 50 [6] nazwisko=P.Dudek silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [7] nazwisko=M.Łukowiak silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [8] nazwisko=A.Loktajew silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [9] nazwisko=W.Jaguś silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [10] nazwisko=A.Miedziński silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [11] nazwisko=R.Sullivan silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [12] nazwisko=C.Holder silnik=1 sprzeglo=1 doświadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [13] nazwisko=H.Andersen silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [14] nazwisko=K.Pulczyński silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [15] nazwisko=E.Pulczyński silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 [16] nazwisko=D.Boniecki silnik=1 sprzeglo=1 doswiadczenie=50 refleks=50 umiejetnosci=50 Domyślam się, że błąd jest gdzieś w pliku ini, ale nie wiem gdzie. Proszę o pomoc i z gory dziękuję. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 GML for (n=1; n<=16; n+=1;) Może bez ostatniego ";" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Komentuj (usuwaj) różne fragmenty kodu, aż dojdziesz, co powoduje błąd. I spróbuj string(n). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 GML for (n=1; n<=16; n+=1;) Może bez ostatniego ";" ? nic niedało Komentuj (usuwaj) różne fragmenty kodu, aż dojdziesz, co powoduje błąd. I spróbuj string(n). komentowałem i wyszło mi, że błąd jest w funkcji for albo gdzieś w ini w tej części z zawodnikami. nie wiem o co ci chodzi z tym string(n) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Zamień "n" na "string(n)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 ale gdzie ? :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 GML for (n=1; n<=16; n+=1;) { nazwisko[n]=ini_read_string(n,"zazwisko","nazwisko"); silnik[n]=ini_read_real(n,"silnik",0); sprzeglo[n]=ini_read_real(n,"sprzeglo",0); doswiadczenie[n]=ini_read_real(n,"doswiadczenie",0); refleks[n]=ini_read_real(n,"refleks",0); umiejetnosci[n]=ini_read_real(n,"umiejetnosci",0); } TU... masz tam jeszcze: GML nazwisko[n]=ini_read_string(n, "ZAZWISKO" ,"nazwisko"); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 ok wielkie dzięki już nie ma błedu :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 30 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 klucz w ini_read* powinien być stringiem, zatem albo "string", albo string(liczba). Chociaż nie wiem dlaczego, ale w niektórych przypadkach GM sam rzutuje real na string... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Na przykład w jakich? Bo ja zawsze musiałem pisać string()... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi