Vlad_Dracula Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Witam jak zrobic zeby potwor chodzil w rozne strony a jego sprite sie wtedy zmienia np jakk idzie w lewo to sprite zmienia sie na walk_left i jak w prawo to walk_right Ja nie umiem tego zrobic wrzuce te plik gmk moglby mi ktos to zrobic ? PLZ Link:https://gmclan.org/up6172.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 zrob to na direction. i sprawdzaj if direction=360 { image_index=walk_right, image_speed=1/3} if direction=180 { image_index=walk_left, image_speed=1/3} E: ty to robisz na klockach ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlad_Dracula Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 ehh musi mi to ktos zrobic bo sam nie potrafie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Taka mała rada: robienie na klockach powoduje, że utworzy Ci się 2118941 kilometrowa lista klocków, dlatego dajesz sobie tylko np. w step jednego klocka z kodem i tam wszystko dajesz, Przyda Ci się Action decoder, żeby patrzeć jaki kod jest w klockach itd. i wpisywać go normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m.talbot Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 możesz zrobić to tak: w EVENTS: create, ACTIONS: start moving in direction (zaznaczasz odpowiedią strzałke) EVENTS: end step, ACTIONS: if hspeed is larger than 0 ........................................change sprites into (twoja nazwa sprites przeciwnika- prawo) ........................................else ........................................change sprites into (lewo) EVENTS:collision with object obrót*, ACTIONS: reverse horizontal direction *object obrót nie musi mieć sprites. wystarczy ustawić dwa takie objekty na jednej wyskości na planszy a pomiędzy nimi przeciwnika. przeciwnik przy kolizji z tym obiektem będzie zawracał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlad_Dracula Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 eh a nie moze ktos mi tego po prostu zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Nie. m.talbot dal ci idealnie jak to zrobic na klockach przy ktorych juz sie tak upierasz. jesli ci ktos to zrobi to za przeproszeniem g*wno sie nauczysz, o kazda nastepna rzecz tez bedziesz prosil? czy wolisz juz mniej wiecej wiedziec jak to zrobic? kto robi gre - ty czy forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Dokładnie.. Jeżeli chciałbyś to zrobić kodem to może cos takiego? Tak mam u siebie:) GML /////// SPRIT OBIEKTU ZALEZNIE OD TEGO CO ROBI if(direction>0&&direction<180)sprite_index=spr_piech_gora if(direction>180&&direction<360)sprite_index=spr_piech_dol if(direction>0&&direction<45)sprite_index=spr_piech_prawo if(direction>325&&direction<360)sprite_index=spr_piech_prawo if(direction>135&&direction<180)sprite_index=spr_piech_lewo if(direction>180&&direction<225)sprite_index=spr_piech_lewo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlad_Dracula Opublikowano 3 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 chyba nikt mi nie pomoze ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 3 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 Nikt ci nie pomoże? Jesteś wręcz śmieszny. Kolega podał ci to na klockach, a ktoś inny w kodzie. Nie mów, że nie chce ci się wcisnąć crtl+c a potem crtl+v. Dam ci kodzik gotowy na AI przeciwnika i tam gdzie go masz wkleić. I nie mów, że nie wiesz gdzie to wkleić (klocek execute code- czyli w pewnym sensie robisz na klocku :P). CREATE: GML alarm[0]=1 ALARM[0] GML //poruszanie sie wroga ide=round(random(1)) //idzie lub stoi ile=irandom_range(20,200) //ile razy sie poruszy (od 20 do 200 razy) kont=round(random(0,360)) //kat ruchu if ide=0 {repeat(ile)direction=kont; speed=2 } //idzie, speed mozesz zmienic (speed to predkosc poruszania sie) if ide=1 {repeat(ile)hspeed=0; vspeed=0} //stoi alarm[1]=ile STEP (kod alwina): GML /////// SPRIT OBIEKTU ZALEZNIE OD TEGO CO ROBI if(direction>0&&direction<180)sprite_index=spr_piech_gora if(direction>180&&direction<360)sprite_index=spr_piech_dol if(direction>0&&direction<45)sprite_index=spr_piech_prawo if(direction>325&&direction<360)sprite_index=spr_piech_prawo if(direction>135&&direction<180)sprite_index=spr_piech_lewo if(direction>180&&direction<225)sprite_index=spr_piech_lewo To MUSI działać. Napisałem nawet gdzie masz to wkleić. Liczę na miejsce w credits za pomoc :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waxx Opublikowano 3 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 eh a nie moze ktos mi tego po prostu zrobic? WYPIERDALAJ PO CO ROBISZ JAK SAM NIE UMIESZ NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 3 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 eh a nie moze ktos mi tego po prostu zrobic? Sorry, ale nie mogę się powstrzymać... W robieniu dzieci też poprosisz aby inni Cię wyręczyli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 WYPIERDALAJ PO CO ROBISZ JAK SAM NIE UMIESZ NIC W robieniu dzieci też poprosisz aby inni Cię wyręczyli? Jej, jakie gradobicie :) Ale w sumie się zgadzam :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmitak Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 (dla innych którzy majom ten sam problem) W step: GML if direction=0 { sprite_index=spr_prawo } else if direction=90 { sprite_index=spr_gora } else if direction=180 { sprite_index=spr_lewo } else if direction=270 { sprite_index=spr_dol } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Według mnie, to pomaganie jemu jest po prostu marnowaniem czasu. Ludzie podali mu na tacy jak się to robi (kilkoma sposobami) a on dalej się upiera chyba nikt mi nie pomoze ;p Albo to: eh a nie moze ktos mi tego po prostu zrobic? To jest już po prostu żałosne. Forum ma zrobić mu grę żeby on mógł się podpisać w creditsach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmitak Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 (dla innych którzy majom ten sam problem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Zrobiłeś to w końcu czy nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 (dla innych którzy majom ten sam problem) W step: GMLif direction=0 { sprite_index=spr_prawo } else if direction=90 { sprite_index=spr_gora } else if direction=180 { sprite_index=spr_lewo } else if direction=270 { sprite_index=spr_dol } majom.. To jest bez sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmitak Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 To jest bez sensu Czemu niby?? Przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Ano zwracam honor :thumbsup: Gorzej jeżeli będzie miał w grze więcej kierunków niż 4 i przyporządkowane im sprity dla obrotu w odpowiednią stronę. Ale jeżeli tylko boki,góra i dół to jest oki :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Jeśli masz tylko jeden sprite postaci, a grafika jest topdown to przecież wystarczy to: GML image_angle=direction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi