Moe Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Witam, Mam problem ze zmiennymi i IF. Mam taki kod. GML //To jest w create var plik; plik=0; if plik=1 then show_message('Test'); GML //To jest w <Enter> ( gdy kliknę enter ) plik=1; To wszystko jest w jednym obiekcie, controller. I co ma to robić? Gdy kliknę enter, plik zmienia się na 1 i wyświetla wiadomość 'Test'. Proszę o pomoc, jestem początkujący. Pozdro, Moe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 W create nie piszemy var, wystarczy samo plik=0; potem w pressed enter piszesz GML plik = 1; a w stepie GML if plik = 1 { show_message("TEST");} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Nie wyświetla Ci komunikatu gdyż masz kod w create. Kod w create jest tylko wykonywany podczas tworzenia objectu. Przeżuć ten kod do stepa: GML (step) if plik=1 then show_message('Test'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi :) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Sorry! Za 2 post, ale muszę odświeżyć! Jeszcze raz sorry! Dobra słuchajcie, ale gdy w innym obiekcie już wpiszę, że np. jak go kliknę to plik=1, to już ta zmienna nie działa. Nie wiem co jest, Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 wtedy mozesz napisac odwołanie do zmiennej z innego obiektu np. controller.plik=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Dzięki, działa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi