bobo Opublikowano 28 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 Czy da się zrobić coś takiego żeby roomy/mapy były wczytywane z zewnętrznego pliku i była możliwość dodawania map po przez wrzucanie takiej mapy do danego folderu w którym znajdowały by się wszystkie mapki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 28 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 Wystarczy prosty edytor map i po sprawie. Zapisujesz wszystko następnie odczyt i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 28 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 A jak zautomatyzować ten odczyt? Żeby wszystkie pliki znajdujące się w jakimś folderze pokazywały się w określonym mniejscu w grze i szło sobie wybrać mape? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 28 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 Mam problem z edytorem romów stworzonym przez ranme: Mam taki kod: file_open_read("plansza.txt"); for(a=0;a<15;a+=1) { for(i=0;i<20;i+=1) { obiekt=file_read_real(); if(obiekt=1)instance_create(i*32,a*32,obj_blok); //aby dodac nowy obiekt trzeba skopiowac else //te dwie linijki if(obiekt=2)instance_create(i*32,a*32,obj_czolg1); else if(obiekt=3)instance_create(i*32,a*32,obj_czolg2); else file_readln(); } } file_close(); Tyle że to powoduje że jak wczytuje ten room to co prawda tworzą mi sie te objekty lecz paro krotnie obok siebie.Domyślam się że liczba wartosci a i i za to odpowiadam, próbowałem to pozmieniać ale co prawda był inny efekt niż ten opisany powyżej, ale także nie satysfyakcjuący mnie. Moje pytanie brzmi jak to przerobić żeby tworzyły się te objekty pojedynczo? Nie jest pewien czy moje przypuszczenia są dobre jak nie to mi powiedziec w czym leży problem. Mam nadzieje ktoś mi pomoże :P Sorry za 2 posty pod żąd ale tak wyszło :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 28 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 Hmm, powinno działać. Spróbuj tak: global.fname=file_text_open_read("plansza.txt"); for(a=0;a<15;a+=1) { for(i=0;i<20;i+=1) { obiekt=file_text_read_real(global.fname); if(obiekt=1)instance_create(i*32,a*32,obj_blok); //aby dodac nowy obiekt trzeba skopiowac else //te dwie linijki if(obiekt=2)instance_create(i*32,a*32,obj_czolg1); else if(obiekt=3)instance_create(i*32,a*32,obj_czolg2); else file_text_readln(global.fname); } } file_text_close(global.fname); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 28 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 Kod zapisu: mapa = file_text_open_write('mapa.map'); for (i = 0; i < instance_count; i += 1) { if // zapisywanie pozycji tylko podanych obiektow wg. schematu (instance_id[i].object_index == object0) || (instance_id[i].object_index == object1) || (instance_id[i].object_index == object2) { file_text_write_string(mapa, string(instance_id[i].x)); file_text_writeln(mapa); file_text_write_string(mapa, string(instance_id[i].y)); file_text_writeln(mapa); file_text_write_string(mapa, string(instance_id[i].object_index)); file_text_writeln(mapa); } } file_text_close(mapa); Kod odczytu: mapa = file_text_open_read('mapa.map'); while (!file_text_eof(mapa)) { xx = file_text_read_real(mapa); file_text_readln(mapa); yy = file_text_read_real(mapa); file_text_readln(mapa); obj = file_text_read_real(mapa); file_text_readln(mapa); instance_create(xx, yy, obj); } file_text_close(mapa); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mustang01 Opublikowano 28 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 Jakis z tyh sposobów działa na 200%. :P:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 29 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 THX! A jak zrobić żeby w pewnym mniejscu były pokazywane nazwy plików o formacie *.map znajdujących się w danym folderze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Odczyt: get_open_filename('Jpg|*.jpeg;*.jpg;|Gif|*.gif;|Wszystkie pliki|*.*', 'domyslna_nazwa.jpg'); Zapis tak samo, tyle że funkcja get_save_filename() zamiast get_open_filename(). To jest tylko przykład zastosowania, jak chcesz filtrować pliki *.map to dajesz 'Mapy programu|*.map'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 30 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Tyle że to powoduje wybieranie pliku z windowsowego paska (nie wiem jak to nazwać) a ja chce żeby w danym mniejscu w roomie były napisane te nazwy plików i szło sobie wybrać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 To sobie zrób tablicę: plik[0]='c:\plik1.bmp'; plik[1]='c:\plik2.bmp'; plik[2]='c:\plik3.bmp'; plik[3]='c:\plik4.bmp'; o. I potem wyświetl sobie tą listę za pomocą pętli for. EDIT https://gmclan.org/up152_11_map.html 10zł się należy :P EDIT 2 Tyle razy pisałem kod dla zapisu/odczytu map. Nie chce mi się już pisać po raz N-ty. https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...223entry23223 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 30 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Ok. Zakol czy ktoś inny. Mam 1 problem bo te roomy ktore chce wczytywać są podzielone na pół. Są 2 czogłi i jeden view podąża za 1 czolgiem a 2 za drugim czołgiem. Ale jak teraz odczytuje to robi się jeden cały (nie podzielony room). Jak to zmienić? Domyślam sie ze cos z kodu zapisu ale co i na co to zamienic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simonell Opublikowano 2 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2006 a jak zrobić żeby możnabylo wchodzić do folderów jakie tam są?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simonell Opublikowano 8 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2006 odpowie mi ktoś wreszcie czy nie?? :bye1: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 8 Czerwca 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2006 Normalnie, wylistować wszystkie pozycje z aktualnej ścieżki i sprawdzić które są katalogami. Chyba jest przykład listowania katalogów. Potem do ścieżki dodajesz wybrany katalog i już. Ścieżkę przechowywać najlepiej w zmiennej. Miłego pisania skryptu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simonell Opublikowano 8 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2006 nierozumiem jakbyś mógl to napisz przyklad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi