Ignifil Opublikowano 23 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Jak zrobić żeby object znacznik zniknął wtedy gdy wszystkie objecty w roomie które mają zmienną biegnie = true zderzą się z nim? edit: Już sobie z tym poradziłem, temat do zamknicia :thumbsup: edit2(lol): Jednak sposób który znalazłem był zły, znów proszę o pomoc :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 23 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 GML b=true;//zmienna pomocnicza with object1//sprawdzaj każdy object1 if(biegnie==false)//jeżeli biegnie jest false znacznik.b=false;//to zmienna pomocnicza b w wyznaczniku jest false with object2//sprawdzaj każdy object2 if(biegnie==false)//jeżeli biegnie jest false znacznik.b=false;//to zmienna pomocnicza b w wyznaczniku jest false . . . with objectN//sprawdzaj każdy objectN if(biegnie==false)//jeżeli biegnie jest false znacznik.b=false;//to zmienna pomocnicza b w wyznaczniku jest false if(b)//jeżeli b jest prawda instance_destroy()//niszcz obiekt znacznik</span></span> Kiedy wszystkie obiekty mają biegnie=true, zmienna pomocnicza b nie zmienia swojej wartości i obiekt jest niszczony. Sprawdzasz tylko te obiekty, w których jest zmienna biegnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbcio Opublikowano 23 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Łap tu przykład : https://gmclan.org/up3750_12_przyklad.html Zrobiony na mój sposób, więc nie wiem czy dobrze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 23 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Obiekt znacznik: GML with(all) { if(variable_local_exists('biegnie'))&&(variable_local_exists('zderzony')) if(biegnie = false)||(zderzony = false) exit //zderzony ustawiac na true, gdy sie zderzy ze znacznikiem } instance_destroy() Najszybszy kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 23 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Ale u Ciebie zawsze niszczy obiekt znacznik, niezależnie co with all powyżej zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 23 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Nie. Jak myslisz, po co dalem wyraz 'exit'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi