Kubaka Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Witam! A więc chciałbym zrobić efekt aury, czyli krążący obiekt wokół innego. Próbowałem z ustawianiem path'ow lecz cos mi nie wychodzi. Moze mi ktos napisac kod aby o_ogien krążył wokol o_human po okregu 160pikseli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 effect_create_below(kind,x,y,size,color) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 ten kod wrzuć gdzieś do o_human, może być create: GML (powstawanie ognia) th=instance_create(x,y,o_ogien); th.obj=id; poniższe do o_ogien GML (create obiektu krazacego) angle=0; GML (step lub end step obiektu krazacego) angle+=10; if angle>=360 angle-=360; // jesli o_human bedzie zniszczony, o_ogien tez bedzie if !instance_exists(obj) { instance_destroy(); exit; } x=obj.x+lengthdir_x(160,angle); y=obj.y+lengthdir_y(160,angle); dla okręgu o promieniu 160 effect_create_below(kind,x,y,size,color) ty w ogóle rozumiesz to, co napisałeś? edit: wrzuciłem zabezpieczenie do kodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boom Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Tu chyba nie chodzi o partykle. ja efekt krążenia zrobiłbym tak: GML //create dir = random(360) len = 50 //step dir +=5 x = hero.x + cos(degtorad(dir))*len y = hero.y + sin(degtorad(dir))*len w obiekcie który ma krążyć i gra @edit ajj za późno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubaka Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 effect_create_below(kind,x,y,size,color) Zle mnie zrozumiales. W effect'cie kolo pokaze mi sie na chwile a ja chcialbym zrobic tak jak napisalem wyzej, czyli aby jakis obiekt krazyl wokol innego i wraz z poruszaniem sie obiektu srodkowego poruszal sie rowniez obiekt krazacy Jaklub bardzo dziekuje za pomoc, dziala. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy to ze widze 2 obiekty ognia spowodowane jest tym ze krazy on za szybko i grafika 'nie wyrabia'? E: PRzepraszam za double posta! zagapilem sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Jaklub bardzo dziekuje za pomoc, dziala. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy to ze widze 2 obiekty ognia spowodowane jest tym ze krazy on za szybko i grafika 'nie wyrabia'? musiałeś gdzieś stworzyć dwa obiekty, sprawdź swój kod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 https://gmclan.org/up6357_12_jajko.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 https://gmclan.org/up6357_12_jajko.html rozwiązanie zostało już podane dwa razy przed tym ;/ poza tym, stosowanie image_angle w tym celu jest BARDZO ograniczające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi