Ignis Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Mam takie pytanie. Czemu skrypty są wydajniejsze od klocków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 skrypty dają większe możliwości, więcej opcji, niektórych rzeczy nie zrobisz na klockach(np. cloack efekt) klocki są ograniczone ale dzięki niewielkiemu programowi możesz tworzyć własne, gdy np. robisz często gry top-down możesz zrobić klocka(też was to śmieszy?) z kodem poruszania się po kliknięciu strzałek e: do robienia kostek: https://gmclan.org/up6357_3_kostki.html robisz kostke a potem wklejasz do game_maker/lib Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 he, bardzo fajne (zrobić sobie klocka) ale mi chodziło o to czym się różni np. klocek "Start moving in a direction" od kodu "if ( keyboard_check( vk_up )) speed = 5" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 W kodzie masz więcej możliwości, zawsze możesz ten kod rozbudować, a klocka nie :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 rozbudować klocka :lol2: możesz w kodzie dodać animacje jej szybkość lub zamiast speeda wpisać x+=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 co wy o możliwościach zaczęliście gadać? skrypty są wydajniejsze, bo większość klocków to zbitki skryptów dłuższych niż powinny być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Ok, dzięki. Ja zawsze myślałem że bez kodu nie da się zrobić żadnej gry, a jak zajrzałem do gier z zasobów Game Makera to się zdziwiłem... :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi