kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 jak zrobic animacje w czasie skoku ja robie tak if (keyboard_check(vk_lcontrol))sprite_index=kickflip i jest syntax error? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 GML if keyboard_check_pressed(vk_lcontrol) { sprite_index = nazwa } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 może masz taką samą nazwę obieku jak i sprita :P. Offtop: Chce ci się tak kolorować tą składnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 jak kopiuje z GM'a to mi sie na kolorowo pisze i nie mam takiej samej nazwy objektu jak sprita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 dal plik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 https://gmclan.org/up6072_12_Skate_City_I.html Masz i mi daj GML na kickflip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 cały kod mam tak if !(place_free(x,y+1)) //jeżeli nie stoi na podłodze { if (keyboard_check(vk_left) && hspeed > -maxhsp) // poruszanie w lewo { hspeed-=a ; image_xscale=-1 } else if (keyboard_check(vk_right) && hspeed < maxhsp) { hspeed+=a ; image_xscale= 1 } else friction=0.2 if (keyboard_check(vk_space))vspeed-=vspd //jump } if (place_free(x,y+1)){ gravity=0.5 ; friction=0.1 } else gravity = 0 //gravitacja if (vspeed>0) sprite_index=spada if (vspeed<0) sprite_index=skacze if (vspeed=0) sprite_index=jedzie (tu wpisywałem kod ktury podawał mi vadeuru) //operacje na spritach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 ja tam żadnego błędu nie mam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 robi ci sie ta animacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 nie. Nawet wiem dlaczego. edit: Powinno być tak: Nie nie powinno poprawny kod masz na dole | | \/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 spójrz na góra na kod gdzie mam wpisac to co mi podał vadeuru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 chyba masz kickflip jako obiekt i jako sprite. ja robie tak spr_kickflip to sprite, a obj_kickflip to będzie obiekt. spr_* - sprite obj_* - obiekt bg_* - tło snd_* - dźwięk mus_* - muzyka tml_* - linia czasowa a zamieniłeś nazwa na kickflip? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 GML if keyboard_check_pressed(vk_lcontrol) { sprite_index = trik if alarm[0]=-1 alarm[0]=(ile trwa animacja w s)*room_speed; } else if (sprite_index!=trik) { sprite_index=jedzie } GML (w alarm0) sprite_index=jedzie Aha i w create ustaw sobie: GML image_speed=0.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 mam bład w sprite_index = trikif alarm[0]=-1alarm[0]=(ile trwa animacja w s)*room_speed; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Usunąłeś nawiasy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 nie wpisałem bez nawiasów i nadal mam błąd sprite_index = trikif alarm 0=-1alarm 0=(ile trwa animacja w s)*room_speed; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 daj treść błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Assigment operator expected Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Nie powinno być tak? GML sprite_index = trikif; alarm[0]=-1; alarm[0]=(ile trwa animacja w s)*room_speed; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 to "trikif" mam na cos zamienic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Teraz zauważyłem, że dałeś alarm[0]=-1. Zmień na -1 na 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 teraz mi pisze symbol ) expected Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 miało być triki :P Zapodaj kod. A wiesz co sprawdź sobie sam kod naucz się samodzielności!! Jak tego nie umiesz to nie zostaniesz programistą!! I tak te gry które ty robisz nigdy się nie spodobają. I tak naprawdę gm to bardzo skromy program. Jeżeli naprawdę chcesz zostać tym, programistą to zacznij się uczyć jakiegoś języka z rodziny c. W przyszłości ci się przyda. Myślę że to cię do czegoś zmotywowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 nie działa sprite_index = triki; alarm[0]=1; alarm[0]=(ile trwa animacja w s)*room_speed; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 A gdzie te nawiasy? W końcu miałeś błąd "symbol ) expected". Może masz jakieś if'y albo inne funkcje i nie zamknąłeś nawiasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 sprite_index = triki; alarm[0]=1; alarm[0]=*room_speed; co mam w tym zmienić? if !(place_free(x,y+1)) //jeżeli nie stoi na podłodze { if (keyboard_check(vk_left) && hspeed > -maxhsp) // poruszanie w lewo { hspeed-=a ; image_xscale=-1 } else if (keyboard_check(vk_right) && hspeed < maxhsp) { hspeed+=a ; image_xscale= 1 } else friction=0.2 if (keyboard_check(vk_space))vspeed-=vspd //jump } if (place_free(x,y+1)){ gravity=0.5 ; friction=0.1 } else gravity = 0 //gravitacja if (vspeed>0) sprite_index=spada if (vspeed<0) sprite_index=skacze if (vspeed=0) sprite_index=jedzie if keyboard_check_pressed(vk_lcontrol)=sprite_index = kickflip_spr //operacje na spritach nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Putin Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 OMG, (ile trwa animacja w s) zamień na jakąś wartość liczbową! EDIT: Ile ty masz lat? 10? Trochę zrozumienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 zrobiłem to i nadal nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Teraz zauważyłem, że dałeś alarm[0]=-1. Zmień na -1 na 1.-1 jest dobrze... https://gmclan.org/index.php?czytajart=64 @UP: pokaż jak zamieniłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 mam tak if keyboard_check_pressed(vk_lcontrol) { sprite_index = kickflip_spr if alarm[0]=-1alarm[0]=(0.3)*room_speed; } else if (sprite_index!=kickflip_spr) { sprite_index=jedzie } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi