dyzmek Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 dzień dobry użytkownicy gmclanu mam pytanko i od razu przejdę do rzeczy chcę zrobić życie wroga żeby dostał tyle i tyle razy od moich kul czyli np od obj_kula na ze dostanie 5 kul i znika jak to zrobić proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 W CREATE: GML hp=5;//np</span> Jak dostanie kulka: GML hp-=1;//zmniejsza hp potworka o jeden if(!hp) instance_destroy()//usuń gdy hp równa się 0</span> Pamiętaj, aby niszczyć object kula, która ma kolizje z przeciwnikiem. Pamiętaj również na przyszłość o przecinkach i kropkach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Pamiętaj, aby niszczyć object kula, która ma kolizje z przeciwnikiem. Lepiej dać już to razem z kodem w kolizji potworka z kulą niż rozprowadzać to w kilku miejscach w projekcie :) GML hp-=1;//zmniejsza hp potworka o jeden with(other) instance_destroy() if(!hp) instance_destroy()//usuń gdy hp równa się 0</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markar Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Lepiej dać już to razem z kodem w kolizji potworka z kulą niż rozprowadzać to w kilku miejscach w projekcie :) GMLhp-=1;//zmniejsza hp potworka o jeden with(other) instance_destroy() if(!hp) instance_destroy()//usuń gdy hp równa się 0 A to ciekawe... Myslałem że aby używać zmiennej najpierw trzeba ją zdefiniować... Ty powqiedziałeś ze lepiej to zrobić w jednym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 A to ciekawe... Myslałem że aby używać zmiennej najpierw trzeba ją zdefiniować... Ty powqiedziałeś ze lepiej to zrobić w jednym miejscu. O ile nie zauważyłeś, odnosiłem się jedynie do niszczenia pocisku... ehh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 UDALO SIE BARDZO DZIEKUJE TEMAT OFF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi