Mentoss Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Więc tak: mam sobie ludzika, i ide nim w korytarzu. nagle ludzik staje i nie chce isc dalej, tak jakby była tam niewidzialna ściana (sprawdzałem - nic tam nie ma) w dodatku, (zeby nie bylo ze to przez kolizje) wczesniej byly juz takie korytarze, a blad wytepuje w srodku korytarza. Dokładnie to samo dzieje sięna środku pustego pola... nic nie ma a ludek sie zatrzymuje. Pytania: -dlaczego tak sie dzieje ? -jak to zlikwidowac (bez koniecznosci usuwania np. scian) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radio14 Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 podaj kod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 w ludku: GML /*strzalka w gore*/ if place_free(y-4,x) {y-=4} /*prawo*/ if place_free(x+4,y) {x+=4} /*lewo*/ if place_free(x-4,y) {x-=4} /*dol*/ if place_free(y+4,x) {y+=4} /*kolizja ze sciana*/ hspeed=0;vspeed=0; /*wcześniej było*/move_contact_solid(270,4) vspeed = 0 hspeed=0 /*i nie dało sie w korytarzze niektore wejsc*/ sciana ma solid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 widok rozumiem top down? Przy kolizji ze ścianą, skoro i tak nie używasz hspeed i vspeed daj lepiej GML x=xprevious y=yprevious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radio14 Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Spróbuj tak: GML /*strzalka w gore*/ if place_free(x,y-4) {y-=4} /*prawo*/ if place_free(x+4,y) {x+=4} /*lewo*/ if place_free(x-4,y) {x-=4} /*dol*/ if place_free(x,y+4) {y+=4} I ścianie daj solid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 @radio14 -sciana ma solid @lenin -masz racje, top-down -uzywam hspeed i vspeed problem w tym, ze nie zacina cie przy kolizji tylko..... nie wiem, ma fantazje. <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 tak jak napisał radio - wywal to co masz w kolizji i powinno nie być problemu. Jak będzie to problem leży gdzieś indziej w kodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 nie działa: po pierwsze - blad dalej jest, nie przejdziesz przez korytarz po drugie - przez sciany gora-dol mozna przechodzic :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 1. po pierwsze - blad dalej jest, nie przejdziesz przez korytarz Jak będzie to problem leży gdzieś indziej w kodzie 2. po drugie - przez sciany gora-dol mozna przechodzic Nie ma innej możliwości, niż odznaczony solid... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 solid jest zaznaczony... poźniej wam screeny wrzuce jak nie wierzycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 najpierw pytanie - czy zmieniles kod sterowania na ten ktory podał Radio14? bo jesli nie to blednie sprawdza ci kolizje z obiektami typu solid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Może, danie maski do obj_ludzik pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 HAHAHHAHAHAHHA! DZIAŁA! Wiecie, co zrobiłem?? Po przeczytaniu posta copoconaco, stwierdzilem, zesprzawdze roznice pomiedzy moim kodem, a tym, ktorego podał mi radio. I oto co odkryłem: /*strzalka w gore*/ if place_free(y-4,x) {y-=4} /*dol*/ if place_free(y+4,x) {y+=4} wniosek jest taki ----> należy X z Y zamienic i wszystko jasne... :) DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi