Arekadiusz Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Witam! Wydaje mi się że kiedyś widziałem taki temat, ale nie mogę go znaleźć. Mam taki kod: GML var imie;imie=get_string("Wpisz swoje imie:","Imie") Jak zrobić, aby po wpisaniu imienia i wciśnięciu guzika OK kontroler sprawdzał ile znaków ma imie i gdy naprzykład będzie miało więcej niż 20 znaków wyświetlił błąd i poprosił o ponowne wpisanie imienia? Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 któraś z tych funkcji string_length(str) albo string_letters(str) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 A gdzie trzeba ją wstawić w ten kod co podałem na górze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Lutego 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 GML var imie; do { imie = get_string( "Wpisz swoje imie:", "Imie" ); } while ( string_length( imie ) > 20 ); lub GML var imie; while( 1 ) { imie = get_string( "Wpisz swoje imie:", "Imie" ); if ( string_length( imie ) <= 20 ) break; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 GML imie=get_string("Wpisz swoje imie:","Imie") while(string_length(imie)>20) imie=get_string("Imie za długie! Wpisz swoje imie:","Imie") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 CREATE GML nick='' ile_znakow=0; STEP GML nick=get_string("Podaj Nick",'Nick') ile_znakow=string_length(nick) if (ile_znakow>=20) { //akcja }else //akcja :)</span></span> Edit: Eeehh byli szybsi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Lutego 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 @Lordis: raz, że spóźnione, dwa, że totalnie nieoptymalne, trzy, że zapętlone w nieskończoność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Dzięki za wszystkie odpowiedzi działa. Temat zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi