Easeful Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Kiedyś pisałem na własne potrzeby pewien program. Dzisiaj - przypomniałem sobie, żeby się was zapytać... czemu nie działa Co ten program ma robić? Mamy dwa foldery "FotyWakacje" i "FotyFerie" Zawartość FotyWakacje: - MPG001.jpg - MPG002.jpg - MPG005.jpg Zawartość FotyFerie: - MPG001.jpg - MPG008.jpg - MPG002.jpg - MPG004.jpg Jak widać są dwa pliki o tych samych nazwach w obu folderach. Założmy że tych zdjęć jest ze sto, i chcę z FotyWakacje przenieść wszystkie foty do FotyFerie. No to będzie "MPGnnn.jpg już istnieje! czy chcesz nadpisać" etc. Musiałbym w takim razie zmieniać mnóstwo razy zmieniać nazwy. Zamiast tego napisałem więc program, który jeżeli widzi że w FotyWakacje jest MPG001.jpg i w FotyFerie też jest MPG001.jpg, ale jest to inne zdjęcie, to zmienia MPG001.jpg z FotyWakacje na 2_MPG001.jpg czy jakos tak i wtedy przenosi bez klopotow. Czaiż? Create: GML copdir=get_directory_alt("WSKAŻ FOLDER Z PLIKAMI",""); pasdir=get_directory_alt("WSKAŻ FOLDER WYJŚCIOWY",""); st=1; while(1) { if st=1 { fnm=file_find_first(copdir,0); nm=fnm; i=1; while(1) { if !file_exists(pasdir+"\"+nm) { file_copy(copdir+"\"+fnm,pasdir+"\"+nm); } i+=1; nm=string(i)+"_"+fnm; } } else { fnm=file_find_next(); if fnm="" break; nm=fnm; i=1; while(1) { if !file_exists(pasdir+"\"+nm) { file_copy(copdir+"\"+fnm,pasdir+"\"+nm); } i+=1; nm=string(i)+"_"+fnm; } } } I to wszystko. Co tu jest źle? Bo efekty działania tego programu są dziwne i różnorodne.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Zainwestuj w Vistę lub Win7. Tym sposobem wybierzesz opcję "Kopiuj, ale zachowaj oba pliki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easeful Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 wolę xp. w viście nic nie umiem zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 6 Lutego 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Dobrze że potrafisz wszystko w XP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 'Dobrze że potrafisz wszystko w XP. ' huh :'] I love it ale czego nie umiesz w viście zrobic co umiesz w xp? vista nie jest trudna, ale też wole xp mimo wszystko. choć linux mnie fascynuje juz od jakiegoś czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 brakuje kilku else, break, i st+=1. GML copdir=get_directory_alt("WSKAŻ FOLDER Z PLIKAMI",""); pasdir=get_directory_alt("WSKAŻ FOLDER WYJŚCIOWY",""); st=1; while(1) { if st=1 { fnm=file_find_first(copdir,0); if fnm="" break; nm=fnm; i=1; while(1) { if !file_exists(pasdir+"\"+nm) { file_copy(copdir+"\"+fnm,pasdir+"\"+nm); st+=1; break; } else { i+=1; nm=string(i)+"_"+fnm; file_copy(copdir+"\"+fnm,pasdir+"\"+nm); st+=1; break; } } } else { fnm=file_find_next(); if fnm="" break; nm=fnm; i=1; while(1) { if !file_exists(pasdir+"\"+nm) { file_copy(copdir+"\"+fnm,pasdir+"\"+nm); break; } else { i+=1; nm=string(i)+"_"+fnm; file_copy(copdir+"\"+fnm,pasdir+"\"+nm); st+=1; break; } } } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easeful Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 @up: ok, jak będę miał czas to sprawdzę. + brakuje kilku else, break, i st+=1. Byłem wtedy w Austrii na nartach, rodzice poszli na stok i wtedy ja ,,pospijałem'' kilka rzeczy i jest tego efekt :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanstache Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Wolisz pisać programy od jazdy na austriackich stokach? : o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easeful Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 jeździłem, ale potem już miałem tak zwany kryzys jakiś że już siły nie miałem to sobie pisałem program, a potem na basen, do sauny itd ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi