Ray14 Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 mam pytanko. mam dwa obiekty , i jeden z nich kontroluje menu a drugi inventory. i jest taki problem bo nie moge dodać jednego drugiemu do parentów ani nie mogę przenieść skryptów z jednego do drugiego, bo wyskakuje błąd. ten od menu zawsze jest z prawej strony ekranu ale ten od inv jest zawsze w tym samym miejscu mapy mimo że użyłem view_xview i view_yview. pomocy!! z góry thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markar Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 W jakim evencie masz view_xview i view_yview? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray14 Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 W jakim evencie masz view_xview i view_yview? w kontolerze menu w draw bo on rysuje kilkadziesiąt spritów i danych a a kontrolerze inv mam wpisane aby rysowało obiekt kratka na kordynatach xp,yp ( xp=view_xview+80 yp=view_yview+80), aha i to jest pentla do tworzenia (jeśli to coś zmienia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 bo wyskakuje błąd Pytanie jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray14 Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Pytanie jaki? bo nie znajduje indexu odnośnie pętli a wszystko wygląda na to że jest dobrze. (tak naprawdę to moja gra to masa tutoriali pomieszana razem i pozmieniana. EDIT sorki już go znajduje ale nadal się przesuwa awięc co to może być za problem?? z tym view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 sorki już go znajduje ale nadal się przesuwa awięc co to może być za problem?? Wyjaśnij co się przesuwa. Najpierw piszesz coś o parentach i skryptach a teraz, że się nadal przesuwa. Za nic nie można zrozumieć Twojego problemu;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 moze powinien byc kod GML (xp = view_xview[0]+80 yp = view_yview[0]+80) Zwróć uwagę na to [0] po xview i yview... moze o to chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray14 Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Na początku chcialem to zrobić z parentami , albo przenieść do jednego kontrolera, ale to nie dzialalo bo mi wyskakiwał błąd, ale teraz już je przeniosłem (mam to w create) ale nadal zostaje w tym samym miejscu mapy, nie podąża za ekranem tylko stoi w miejscu. problem w tym że to [0] nie dziala, a ja niewiem jak to rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 ale teraz już je przeniosłem (mam to w create) ale nadal zostaje w tym samym miejscu mapy Wszystko co masz w create wykonuje się tylko przy tworzeniu obiektu;/ Wrzuć to do stepa lub draw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray14 Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Wszystko co masz w create wykonuje się tylko przy tworzeniu obiektu;/ Wrzuć to do stepa lub draw ale w obydwóch robi mi całkowicie inną rzecz niż ta o którą mi chodzi. To jest ten script GML xa = view_xview[0]+501-16 ya = view_yview[0]+284-16 i = 0; for (xx=0; xx<4; xx+=1) { for(yy=0; yy<4; yy+=1) { icell = instance_create(view_xview+(xa+4+36*xx),view_yview+(ya+4+36*yy), objCell) icell.idx = i // index for the invertory objects array inventory= objCell // initialize to empty i += 1; } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 GML icell = instance_create(view_xview+(xa+4+36*xx),view_yview+(ya+4+36*yy), objCell)zamień na:GML icell = instance_create((xa+4+36*xx),(ya+4+36*yy), objCell) I w Step/End Step/Draw objCell: GML x = view_xview[0] + xstart; y = view_yview[0] + ystart; Brzydkie rozwizanie, ale chyba o to chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray14 Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 działa ale niestety gdy ekran się rusza to ma jakby opóżnienie o jakieś 0.4s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi