Dawka83 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 W create pewnego obj mam tak: GML ini_open('mapa.ini') ilosc=ini_read_real('mapa1','ilosc','0') for (i=1; i<=ilosc; i+=1) { global.ok=1 sprite=ini_read_string('mapa1',string(i)+string('sp'),'spr_pole') xxx=ini_read_real('mapa1',string(i)+string('x'),'0') yyy=ini_read_real('mapa1',string(i)+string('y'),'0') a=instance_create(xxx,yyy,pole) a.sprite_index=sprite } ini_close() W ini: [mapa1] ilosc=2 1sp=spr_pole 1x=256 1y=116 2sp=spr_pole 2x=480 2y=116 I czemu do jasnej ciasnej nie tworzy mi tego obj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WilkAss Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 read- czytać write-pisać Masz angola w szkole? ;D E:źle przeczytałem ;D Wczytujesz...ok...ale może tak instance_create jeszcze dasz? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 No i co mi po twoim poście?? A to to co: GML yyy=ini_read_real('mapa1',string(i)+string('y'),'0') a=instance_create(xxx,yyy,pole) a.sprite_index=sprite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WilkAss Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 No sorki ;D źle czytnąłem ;D Jeszcze musisz stworzyć obj jejku...daj bez "a=" Post nie wnosi nic do tematu oraz wprowadza w błąd. Warn+1 gnysek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 serio myślisz że jestem takim noobem i nie tworze obj?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WilkAss Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 możliwe ;D nie wiem czemu ;D Chyba powinno działać ;D E: GML string(i)+string('y'),'0' po co to? nie mozesz normalnie napisać? ;D Czy robisz edytorek map? :D Jak edytorek to nie na ini radze :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 też myślałem że będzie działać a tu co? Edit: Robię przesyłanie mapy przez server w wiadomości. Odbieraniem przez client zapisaniem do ini i potem wczytaniem tego i usunieciem.... Czemu uważasz że edytor map nie na ini? Każdy trochę już działający w gm wie że jest coś takiego jak szyfrowanie danych (np Xor). Poczytaj sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WilkAss Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 nie chodzi mi tu o szyfrowanie :] Jak uważasz :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easeful Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 @Platyna: teraz już mi chyba wierzysz że WilkAss!=Easeful... ------- @Dawka: a=instance_create(xxx,yyy,pole) pole - jakiś obiekt, ma się rozumieć? poeksperymentuj: 1. GML ilosc=ini_read_real('mapa1','ilosc','0') na GML ilosc=round(ini_read_real('mapa1','ilosc','0')) Czasami ten system ini zapisuje wartośći real jakoś dziwnie, np zamiast 1 to 0,999999999889 itp a pętla for może raz np nie pojechać. 2. GML yyy=ini_read_real('mapa1',string(i)+string('y'),'0') Czemu czytając wartość real, do argumentu default, czyli co ma zwracać domyślnie, dajesz string (mam na myśli '0')? Zamień w tych trzech przypadkach na 0 to tylko takie drobne niedociągnięcia, wątpie że to ich wina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 GML yyy = ini_read_real( 'mapa1', string( i ) + 'y', 0 ) ? Daj przed instance create kod: GML show_message( 'test:#x: ' + string( xxx ) + '#y: ' + string( yyy ) + '#sprite: ' + sprite )i powiedź co zwraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Imo ini do takich rzeczy jest trochę kiepskie. Mój stary nubski sposób dodawał do pliku tekstowego od każdego obiektu frazę instance_create(x,y,object_get_name) a wczytywanie odbywało się poprzez execute_file. Na pewno da się to jakoś skrócić i ulepszyć, pomyśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi