Dawka83 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Więc tak w serverze mam: GML (serwerstart create) list_id = ds_list_add(global._playerids,string_lower(playerid)) GML (user gdy dolaczy) playerid = global._playerid //Dajemy ID temu graczu list_id = ds_list_add(global._playerids,string_lower(playerid)) hp=100 GML (gdy dostaniemy wiadomosc) case MSG_SEND_HP: //HP!! case_msg_hp() break; GML (w skrypcie) var idek,mm_hp idek=readshort(); mm_hp=readshort(); with(get_player(idek)) { hp-=mm_hp } clearbuffer() writebyte(MSG_SEND_HP) writeshort(get_player(indek).hp) send_client(3,idek); GML (getplayer) return (ds_list_find_value(global._playerids,argument0)); Client: GML (create) hp=100; GML (kolicja z pociskiem) clearbuffer() writebyte(MSG_SEND_HP) writeshort(objController.graczid) //Id gracza writeshort(20) // Obrazenia send_server() with(other){instance_destroy();} I wyskakuje mi błąd: ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Other Event: User Defined 0 for object objPlayer: In script case_msg_hp: Error in code at line 4: with(get_player(idek)) at position 7: Object id expected Co robię źle? Edit: Bliżej się zastanawiając znalazłem błąd w string_lower(playerid)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Stycznia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 idek = readshort(); readshort(); get_player(idek); return (ds_map_find_value(global._playermap,readshort())); Hmm, a nie argument0 ? Bo czytasz teraz kolejnego shorta po ID i HP, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 w cliencie mam readshort() na servie mam argument0... Poprawiłem i teraz jest coś takiego: ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Other Event: User Defined 0 for object objPlayer: In script case_msg_hp: Error in code at line 6: hp-=mm_hp at position 6: Unknown variable mm_hp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Stycznia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 other.mm_hp :) To jest with, zatem kod wywołuje się w podanym obiekcie i nie ma dostępu do zmiennych obiektu z którego jest wywołany, tj. Obiekt A: zmienne a,b; Obiekt B: zmienne c,d; Kod Obiektu A: GML with(Obiekt B) { d += 7; //zmienna d istnieje w obiekcie B a += 4; //zmienna a nie istnieje w obiekcie B other.a += 4 //other to obiekt z którego wykonujemy with, zatem Obiekt A } Wyjątkiem są zmienne poprzedzone słowem var. Są one globalne w danym momencie wykonywania kodu, ale tylko w zasięgu klocka execute piece of code czy skryptu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 TO to teraz takie coś: (dzisiaj cały dzień straciłem na ten jeden błąd...) ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Other Event: User Defined 0 for object objPlayer: In script case_msg_hp: Error in code at line 6: hp-=other.mm_hp at position 2: Unknown variable hp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Stycznia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 objPlayer nie ma zmiennej HP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 jak nie ma w obj player elegancko w create napisane: GML hp=100; Cały create: GML global._playing +=1 //Kolejny gracz global._playerid +=1 //Zwieksza ID ktore dostanie kolejny gracz playerid = global._playerid //Dajemy ID temu graczu if global._playerid = 32766 //Jezeli przekroczymy max, startujemy z ID 0 global.playerid = 0 //Zalogowani, dajemy nick i id do listy list_place = ds_list_add(global._playernames,string_lower(_name)) list_id = ds_list_add(global._playerids,playerid) nick = _name class = _class hp=100; old_room = 0 //Stary room cur_room = 0 //Nasz room x = 288 //X startowe y = 224 //Y startowe clearbuffer() writebyte(MSG_ENTER) writebyte(1) //ID writeshort(playerid) writestring(_name) writeshort(class) send_client(0) //Niech kazdy o nas wie! Wysylamy wiadomosc //Teraz pytamy innych o ich pozycje clearbuffer() writebyte(MSG_REQUEST_POS) writebyte(1) //ID writeshort(playerid) send_client(0) Nikt nie wie :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Stycznia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 widocznie get_player zwraca ID czegoś co nie ma tej zmiennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 no ale wszędzie dałem powinno być dobrze... Gnysek a ty jak byś zrobił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Stycznia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Sprawdził bym czego ID zwraca :) Albo zamiast with: GML (get_player(idek)).hp -= mm_hp; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 nie no do dosłownie są jakieś jaja! Nic nie działa... Chyba wszystko dobrze dodaje :( Gnysek sprawdził byś mi to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Stycznia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Pod warunkiem, że to nie jest bład którego szukanie zajmie więcej jak 5 minut :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 ja szukam cały dzień i nic :D Wysłać ci na pw czy gg? edit: To znaczy chyba nie... edit2: jest udało mi się zamieniłem na tablice i hula :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi