Adriann Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Mam 2 pytanka,zrobiłem obrazki pomocnicze jakby ktoś nie zrozumiał moich chaotycznie zapisanych pytań :D Proszę o pomoc. 1.Jak zrobić by view poruszał się za myszką w Top downie,ruszymy w prawo kursorem view obraca się itp,chyba każdy wie o co mi chodzi.:) 2.Więc tak,chcę zrobić by postać poruszała się na boki przy obrocie również,wg takiego kodu. GML //Obrót. image_angle=direction; direction = point_direction(x, y, mouse_x, mouse_y); //Chodzenie. if (keyboard_check(klawiszgora) ) speed=3; else if (keyboard_check(klawiszdol) ) speed=-2; else speed=0; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluks Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 1. Proste. Stwórz obiekt i ustaw aby view za nim chodził, a dany obiekt za myszką.(ważne aby dany obiekt szedł za myszką z pewną prędkością w zależności od odległości myszki od obiektu). 2.Chodzi oto jaką nazwę ma strzałka w skrypcie (vk_up, vk_down). :unsure: Napisz dokładniej. EDIT: Mam obrazek, zaraz dam skrypt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 1. sądzę, że chodziło o view_angle. 2. sprawdź lengthdiry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cekol Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 motion_add(0.5,view_angle+90) - popróbuj z tym :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 1.Bez przesady,to wiem;p Chodzi mi o to żeby view obracał się o 360 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cekol Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 view_xview[0]=x-640/2 view_yview[0]=y-480/2 view_angle[0]=-image_angle+90 image_angle+=( (view_wport[0]/2 ) -window_mouse_get_x())*0.1 window_mouse_set( (view_wport[0]/2 ) ,0) if keyboard_check(ord('A')) {motion_add(image_angle+90,2 ) } if keyboard_check(ord('D')) {motion_add(image_angle-90,2) } if keyboard_check(ord('W')) {motion_add(image_angle,2) } if keyboard_check(ord('S')) {motion_add(image_angle-180,2)} if speed>=5 speed=5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi