Jakim Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Mam piłkę, która ma się odbijać od platformy. Niestety, piłka wbija się w platformę (gdzieś 3 piksele wgłąb). Więc chciałbym się zapytać: jak zrobić dokładne sprawdzanie kolizji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Robisz:BOUNCE AGAINST OBJECTS i w PRECISE dajesz PRECISLY,a w AGAINST dajesz ALL OBJECTS Ja tak robie i mi wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Ja to mam w kodzie: if collision_point(x,y+8,obiekt,1,0) { //tutaj akcja odbicia } Zmieniałem 0 na 1 (precisely) i nadal nic nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moho Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 if collision_point(x,y+8,obiekt,1,0) { //tutaj akcja odbicia } A to w jakim Evencie masz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Dawałem w STEPIE (próbowałem też end i begin step), a nawet w DRAW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moho Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Hmm ja tez prznioslem sie na kod i tez dalem w STEPS'ach i tez mi nie dziala :3 Może jakaś inna komenda jest do kolizji ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Są dwa rozwiązania: move_bounce_all(true); lub { if (x < other.x) { direction = 110 + 80*(other.x-x)/sprite_width;} else { direction = 70 + 80*(other.x-x)/sprite_width;} if (y > other.y) direction := 360-direction; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Dzięki, Marmot - działa :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi