IamTheLaw Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Witam mam taki skrypt na podążanie za ludkiem GML move_towards_point(ludek.x,ludek.y,4) Jak zrobić by objekt omijał ściany i podążał za ludkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 mp_potential_step Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 mp_potential_step najpierw zrobilem tak: GML mp_potential_step(ludek.x,ludek.y,4) pokazało mi błąd w okienku to pisania kodu było cos checkall, wiec ustawilem GML mp_potential_step(ludek.x,ludek.y,4,solid) przez 1 sek szedł w kierunku ludka a potem zaczął slalomem niczym po pijaku iść do góry co zrobiłem źle? pomoże ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 mp_potential_step(ludek.x,ludek.y,4, false) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 mp_potential_step(ludek.x,ludek.y,4, false) niestety to samo, ale dopiero jak styknie się z pierwszym lepszym obiektem nie koniecznie oznaczonym solid (nie tyczy się ludka) <_< edit: sory, nawet nie musi mieć z niczym kolizji, nadal to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 STEP: GML mp_potential_step_object(x,y,4,o_ludek); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 STEP: GMLmp_potential_step_object(x,y,4,o_ludek); lol teraz losowo chodzi w prawo, lewo, górę i dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 W Create: GML mp_potential_settings(15,10,32,true) //przykładowo, u mnie działało</span> W Step: GML mp_potential_step(ludek.x,ludek.y,4,false) //false, jeśli ma omijać tylko solidy, true - wszystkie obiekty</span> Powinno działać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Powinno działać :) działa, wiem czemu wcześniej nie działało, inny skrypt przeszkadzał w działaniu, thx :thumbsup: jeszcze jest taki mały problem, mało inteligentnie omija przeszkody, jak np mam sciane która odgradza mnei od objektu to obiekt nie idzie w strone przejscia tylko tam gdzie go nie ma, a na otwartej przestrzeni normalnie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 https://gmclan.org/up5655_12_znajdowaniedrogimoje.html W godzinkę udało mi się napaćkać coś takiego. Znajdowanie drogi nie jest łatwe, nie da się tego załatwić całkowicie tylko "mp_potential_step", trzeba użyć siatki. No i użyłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 gmk :/ chętnie bym oblookał. nie dasz rady w gm6 tego dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 @up: Wiem, że jest jakiś konwerter gmk->gm6, ale nie wiem, gdzie :( W zasobach jest coś podobnego do mojego, nazywa się "Znajdowanie Drogi 2.0" i działa pod GM6, tyle że tam jest klikanie, gdzie chce się dotrzeć, a w moim przykładzie to wróg idzie do nas bez przerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 niestety usunięte z uploadera :/ ma ktoś może na dysku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) przykład działa z########e, spróbuje go wrzucić do mojej gry. edit: u mnie niezbyt działa muszę go zmodywikować, btw. dzięki muuczek Edytowane 4 Grudnia 2009 przez Mimek Punkt 22. Regulaminu. Warn. Mimek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi