sebastianz Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Witam Dostałem zadanie z Architektury Systemami Komputerowymi i nie wiem jak się do niego zabrać, proszę więc o pomoc, treść zadania jest następująca: Jeśli ostatnią operacją przeprowadzoną w komputerze o słowie 8 bitowym było dodawanie, w którym argumentami były 2 i 3, to jaka jest wartość następujących znaczników stanu (flag): -przeniesienie -zero -przepełnienie -znak -parzystość -półprzeniesienie Uzasadnij odpowiedz. Z góry dziękuje za każdy przejaw pomocy w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 pomyliłeś działy kolego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Lol, takich podstaw nie znać... lenistwo. Sam byś to szybciej rozwiązał z pomocą Google, dowiadując się czym jest rejestr flag. Anyways... wykonanie takiej operacji zmodyfikuje flagi w następujący sposób: -przeniesienie - 0, wynik zmieści się w 8 bitach/nie przekroczył zakresu liczb bez znaku. -zero - 0, wynik nie jest równy zero. -przepełnienie - 0, wynik nie przekroczył zakresu liczb ze znakiem. -znak - 0, wynik nie jest ujemny. -parzystość - 1, ilość ustawionych bitów w wyniku jest parzysta. -półprzeniesienie - ???... nigdy nie słyszałem o czymś takim jak półprzeniesienie o_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastianz Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 wielkie dzięki Snake Jeśli chodzi o półprzeniesienie inna nazwa to: przeniesienia pomocniczego (AF) Znacznik AF przyjmuje wartość 1 wówczas, gdy nastąpiło przeniesienie z bitu 3 na 4 lub pożyczka z bitu 4 na 3, w przeciwnym przypadku znacznik przyjmuje wartość 0. Znacznik AF używany jest do działań na tzw. liczbach spakowanych w formacie BCD. odpowiedzi znalazłem w google i miej więcej wiem o co chodzi z tymi flagami. Nie bardzo rozumiem dodawanie argumentów 2 i 3. Mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć ten aspekt zadania. Jak to dodałeś i obliczyłeś??? Próbowałem znaleźć jakiś przykład, który pomógłby mi rozkminić jak to się robi ale bez powodzenia. Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 20 Listopada 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Hmm, 2+3 = 5 ? Rozumiem, że chodzi o mov al,2 add al,3 Podpowiem, że to 0000 0010 0000 0011 --------- 0000 0101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi