Pieter Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 chodzi ofc o Pascal. Nie chce kodu... chce, żebyście mi to wytłumaczyli łapotologicznie, proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 11. Ja zrobiłbym to tak: Zrób pętle for która będzie n razy wykonywać działanie suma:=suma+(1/i) gdzie i to iloczyn pętli for, a potem przyrównać do 10 i jeżeli prawda, to wyświetlić n. Najlepiej dać to w jeszcze jedną pętle for, która będzie określać wartość liczby n dla danego powtórzenia i zakres pewien ustanawiasz z góry, bądź podany przez użytkownika. No i n koniecznie musi być zmienną typu word, skoro tylko naturalne. 10. Również pętla for. Użytkownik najpierw podaje a,b które są zmiennymi typu real. I zaczyna się pętla for i:=ceil(a) to trunc( b ). Ceil dlatego, żeby w przypadku np. 1,1 brał od najbliższej liczby całkowitej, czyli 2, a trunc dlatego, żeby brał do ostatniej liczby całkowitej jaka się pojawiła czyli np. dla 3,9 będzie to 3. Z tego co pamiętam, ceil jest bodajże w bibliotece math. Następnie robisz dwie zmienne, np. suma i iloczyn, gdzie w każdej wykonujesz operację, np. suma:=suma+i; iloczyn:=iloczyn*i; Oczywiście przed pętlą musisz przypisać sumie wartość 0, a iloczynowi wartość 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Pierwsze: Zwykła pętla? //pisze pseudokodem for(i=0->10) { writeln(3*pow(i,7)+pow(i-4)-i); } Drugie: number a=getnum(); number b=getnum(); number sum=0; number il=1; for(i=>a->b) { sum+=i; } for(j=a->b) { il*=j; } //trzecie const num=10; number current=0; number n=1; while(current<10) { current+=1/n; ++n; } writeln("for number equal or greater than"+tostring(n)); Pisane na szybko coś mogłem przeoczyć. edit: Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ta błyskotliwa odp została usunięta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 edit: Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ta błyskotliwa odp została usunięta? Ta: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...mp;#entry275265 ? Tak btw. Nie chce kodu... chce, żebyście mi to wytłumaczyli łapotologicznie, proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Ta: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...mp;#entry275265 ? Tak btw. Nie chce kodu... chce, żebyście mi to wytłumaczyli łapotologicznie, proszę. Tłumaczenie raczej nie ma sensu jak widać więc niech będzie. Przepraszam, że użyłem pseudokodu nie zdawałem sobie sprawy z tego jak to zostanie odebrane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Dzięki, pomogliście :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi