Rafik01 Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Witam Robię zegar w swojej grze i potrzeba mi funkcji, która będzie dodawać zero z przodu czasu, jeśli będzie poniżej wartości 10. Chodzi, że jak mam np. 2:3. Czyli 2 minuty 3 sekundy. To chcę, aby wyglądało to tak: 02:03. Pamiętam, że ktoś podał mi taką funkcję, ale już tego nie znalazłem. To się nazywało chyba "number_format", ale nie działa w GM. Szukałem czegoś o takiej funkcji, ale nie znalazłem. Czekam na waszą pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Rozumiem, że to nie zegar realny tylko pokazujący czas gry(/ w grze). Przy wyświetlaniu robisz mniej więcej tak: GML if(minuta<10) { strminuta='0' + string(minuta); } else { strminuta=string(minuta); } if(sekunda<10) { strsekunda='0' + string(sekunda); } else { strsekunda=string(sekunda); }draw_text(x,y,strminuta+':'+strsekunda); @DOWN: Śmiem wątpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafik01 Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 ZeroXbot, sorki, ale nie oto chodzi. Tak też mógł bym zrobić, ale chodzi mi tu o jedną funkcje, która sama to wykonuje. Wiem, wiem, że mogę sam dodać taką funkcję, ale po co jak wiem, że jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 14 Listopada 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Ja też nie przypominam sobie takiej funkcji. Najszybszy sposób to zdecydowanie GML sekunda = string(current_second); if (current_second<10) sekunda = '0'+sekunda; // ew. string_lenght(sekunda)<2</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Może chodzi Ci o string_format ? Tylko, że ta funkcja dodaje spacje a nie "0" gdy liczba ma mniej niż określona ilość miejsc. sekundy = string_replace_all( string_format( current_second, 2, 0 ), ' ', '0' ); takie cuś byś mógł zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi