Jaklub Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 COLLISION "a" z "b" GML speed=0 ?? on chce, żeby zatrzymało się w środku, nie na brzegu. czytaj dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Jeśli ma się zatrzymać, to może w ten sposób? x = other.x+6 y = other.y+6 Dawaj w obiekcie "a" w Collision with "b". Będzie działało, jeśli sprite'y mają tę samą wielkość i originy te, co napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolaran Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Spróbuj: error https://gmclan.org/uploader/1167/Screenshot...06___16_33_.jpg wersja dla spritów z originami 0,0. GML if x<other.x+other.sprite_width-sprite_width/2+abs(hspeed) and x>other.x+sprite_width/2-abs(hspeed) and y<other.y+other.sprite_height-sprite_height/2+abs(vspeed) and y>other.y+sprite_height/2-abs(vspeed) { speed=0; } spróbuj nie działa Jeśli ma się zatrzymać, to może w ten sposób? x = other.x+6 y = other.y+6 Dawaj w obiekcie "a" w Collision with "b". Będzie działało, jeśli sprite'y mają tę samą wielkość i originy te, co napisałeś. różnią się wielkością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Error bo na końcu masz chyba dwa ")". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolaran Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Error bo na końcu masz chyba dwa ")". rzeczywiście skasowałem ")" i już nie ma error ale mimo to nie działa może tego nie da się zrobić w GM ale ja mam za mało wiedzy na temat by stwierdzić :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 rzeczywiście skasowałem ")" i już nie ma error ale mimo to nie działa może tego nie da się zrobić w GM ale ja mam za mało wiedzy na temat by stwierdzić :unsure: wstawiłeś to w prawidłowym obiekcie? gdzie masz originy za spritach? TO DA SIĘ ZROBIĆ W GM, bo to banał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolaran Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 wstawiłeś to w prawidłowym obiekcie? gdzie masz originy za spritach? TO DA SIĘ ZROBIĆ W GM, bo to banał. Zrobiłem nowy projekt by to sprawdzić i działa moim problemem jest to, że gdy obi. ściana nie jest na solid to działa a jak jest na solid już nie działa. A ja w moim projekcie potrzebuje by ściana była na solid. I jeszcze jedno nie w każdym miejscu pocisk zagłębia się całkowicie w ścianie widać to na przykładzie zaznaczyłem te miejsce czerwonym x. Lewy przycisk myszy strzał https://gmclan.org/uploader/1167/przyklad.gmk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi