LolikZabijaka Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 GML //Wyświetlamy wszystkie cyfry for(i=cyfry;i>0;i-=1) draw_sprite(spr_licznik,klatka,20+(cyfry-i)*18,50); draw_sprite(sprite_index,image_index,x,y) Cześć, jak przerobić ten kod, aby panel podążał za postacią? Kombinowałem z tym już, ale nie mogę wykombinować. Za pomoc z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 GML for(i=cyfry;i>0;i-=1) draw_sprite(spr_licznik,klatka,x+(20+(cyfry-i)*18),y+50); draw_sprite(sprite_index,image_index,x,y) o to chodziło bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 GML xx = view_xview[ 0 ] + view_wport[ 0 ] - 1024 // pozycja panelu yy = view_yview[ 0 ] + view_yport[ 0 ] +768 //pozycja panelu 2 draw_sprite( s_hud , 0 , xx , yy ) //Rysuj panel</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 panel jest oddzielnym obiektem, niestety nadal stoi w miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyxon Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 Może nie masz viewa ustawionego i dlatego nie działa sposób wyżej. Spróbuj z tym: draw_sprite( s_hud , 0 , o_Hero.x-50 , o_Hero.y-50 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 O widzę, że ktoś tu skorzystał z mojego przykładu licznika :D Miło : ) Musisz ustawić viewa podążającego za graczem i do współrzędnych rysowania licznika dodawać współrzędne viewa. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 dobrze, a jak to zrobić, przepraszam za kłopot, ale długo już nie korzystałem z GML więc mogę mieć problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 W ustawieniach rooma, w zakładce view zaznaczasz oba pola dla view0 i ustawiasz na samym dole obiekt za którym ma podążać view. A w drawie licznika do współrzędnych rysowania dodajesz współrzędne viewa czyli view_xview[0] i view_yview[0]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 ta, to wiem, tylko nie wiem jak kod ułożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 GML //Wyświetlamy wszystkie cyfry for(i=cyfry;i>0;i-=1) draw_sprite(spr_licznik,klatka,20+(cyfry-i)*18+view_xview[0],50+view_yview[0]); draw_sprite(sprite_index,image_index,x+view_xview[0],y+view_yview[0]) Takie to trudne dodać dwie zmienne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 może i nie jest trudne, ale zapomniałem sporo, bo od dawna nie używałem GM. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi