bobo Opublikowano 23 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2006 Gdy zrobilem menu w ten sposub:(jest to sposob z artyulu tymona) Create: alpha=0; step=0; kursor=0; m[0]='Nowa gra'; m[1]='Zakończ'; kursor_max=2; step: if step=0 { if alpha<1 then alpha+=0.1 else { alpha=1; step=1; } } if step=2 { if alpha>0 then alpha-=0.1 else { instance_destroy(); } } destroy: switch kursor { case 0: room_goto_next(); break; default: game_end(); } draw: draw_set_alpha(alpha); for (i=0; i<=kursor_max; i+=1;) { if i=kursor then draw_set_color(c_white) else draw_set_color(c_black); draw_text(240,320+(40*i),m[i]); } I problem polega na tym ze teraz jak zrobilem to menu to w niektorych etapach gry kolor czcionki punktów(chodzi mi o liczbe punktów) zmienil sie... lub znikl.... Czy wiecie dlaczego? :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Marca 2006 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2006 bo musisz w draw dać przed rysowaniem tekstu draw_set_alpha(1);, bo ten skrypt ustawia preźroczystoć i latego nic nie widac. pozatym to jest to mój artykuł, a na dodatek masz bład na samym początku, kursor_max w twoim przykładzie powinien być 1. (maksymalny romiar tablicy m). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 23 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2006 Dzieki Gnysek teraz działa :thumbsup: Mam jeszcze jeden problem... NIe ma po co robic nowy teamat wiec pisze tu. Jaki blad jest w tym kodzie?: if global.punkt<=30; { room_goto(r_uran) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 23 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2006 Średnik stawia sie po instrukcji, a nie po warunku. if global.punkt<=30 { room_goto(r_uran); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 24 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2006 A jak zmienic wielkosc czcionki w tym menu? Kombinowałem ale nic nie wykombinowalem :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 24 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2006 Robisz sobię nowego fonta i dajesz: draw_set_font(<nazwa_fonta>); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi