pawelpc Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Cześć. dzisiaj zamieszczam prosty przykład minutnika i zamiany sekund z minutami. myślę że się wam spodoba.:) Link do przykładu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Przykład prostej rzeczy jaką jest minutnik. W kod sie za bardzo nie zgłębiałem, ale zauważyłem pewno zdanie z błędem //robimy licznik który odejmóje sekundy. Każdy, który umie operowac zmiennymi by to zrobił dlatego tylko 2/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpc Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 komentarze robiłem na szybko więc błąd mógł wyskoczyć :) PS: Jeśli chcesz poprawie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 według mnie 2/5 przykład bardzo prosty ale może komuś się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 na co ten while ?? Zamiana sekund na minuty (sek_to_min): GML var mins,sek; mins = argument0 div 60; sek = argument0 mod 60; if mins<10 then min = '0'+string(mins) else mins = string(mins); if sek<10 then sek = '0'+string(sek) else sek = string(sek); return mins+':'+sek; Zobacz ile prościej, 50% mniej kodu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpc Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 można i tak lecz jak robiłem dla kolegi mini grę to dla mnie było bez znaczenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Nom, ale programowanie polega na tym, żeby szukać prostych i optymalnych rozwiązań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpc Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 a to forum polega na tym żeby się czegoś nauczyć ;) EDIT: GML return string(mins)+':'+string(sek); inaczej nie zadziała;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 GML if mins<10 then min = '0'+string(mins) else mins = string(mins); if sek<10 then sek = '0'+string(sek) else sek = string(sek); A te zamiany na stringa to co? <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpc Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Draw Event for object engine: In script sek_to_min: Error in code at line 6: return mins+':'+sek; at position 14: Wrong type of arguments to +. żeby takiego błędu nie było dajemy to: GML return string(mins)+':'+string(sek); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Nie. Po prostu napisałem min, zamiast MINS :) min to nazwa funkcji :) GML var mins,sek; mins = argument0 div 60; sek = argument0 mod 60; if mins<10 then mins = '0'+string(mins) else mins = string(mins); //w tej linii był błąd if sek<10 then sek = '0'+string(sek) else sek = string(sek); return mins+':'+sek; Po dwóch ifach mins i sek to są stringi, zatem nie powinno być błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Niezły przykładzik, podoba mi się :) 4/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpc Opublikowano 2 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 chyba że tak :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi