swiatcienia Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Wie może ktoś jak się połączyć z bazą mysql z poziomu GMa. Jakiś dll? Może jakieś skrypty do 39dll? Chodzi mi tu o komunikacje serwera z bazą danych. Nie chce xml, bo chodzi mi o stronę internetową która będzie używać tej samej bazy danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Istnieje dll o nazwie gmsql Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Mi się tam GMSQL nie podoba. Np. w GMLu nie da się zrobić pętli jak w PHP while( $row = mysql_fetch_array( $result ) ) { } Dlatego używałem 39dll do pobierania wartości, które zwracał mi skrypt PHP umieszczony na stronie ( a on zawierał wszystkie zapytania do bazy ) i sprawdzając wartość np. http://adres/plik.php?id=1&login=Lolek&pass=lol zwracało mi, czy login i hasło zgadzało się ze sobą i w ten sposób odbywało się logowanie do gry :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Jedyny problem to że przez php dane będą się wysyłać wolno i może to powodować lagi w grze. A zato GmSql jest przestarzały. Zna ktoś jeszcze jakieś inne rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Eee... Ile danych na sekundę chcesz pobierać z bazy danych?! :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Przy każdym graczu który się loguje po około 10 zapytań i z 10 przy wylogowywaniu. Zapisie serwera 10*liczba graczy + niektóre obiekty na mapie Przy logowaniu: Pobiera konto gracza + postacie na koncie Bany Przedmioty Umiejętności Zmienne z questami itd... Przy wylogowywaniu i zapisie serwera zapisuje te dane w bazie +przedmioty na mapie oraz zmienne serwerowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Wszystko to można zrobić za pomocą 1-2 zapytań na logowanie i wylogowywanie. Nie będziesz chyba wysyłał graczom wszystkich banów ? Wystarczyłoby wysłać login w postaci GET plik.php?ban=LOGIN i od pliku oczekiwać jedynki, jeżeli postać jest zbanowana i zera w przeciwnym wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 ale przy zapisie serwera było by tych zapytań z 30 przy 15 graczach A później jak będzie 100 graczy to 200 zapytań to by zajęło zbyt długo. Ale jak nie znajdę jakiegoś innego wyjścia to będę zmuszony napisać to w ten sposób. Chociaż na localhost zapytania wykonują sie szybko ale to nie ma porównania z połączeniem bezpośrednim z bazą danych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Tak czy inaczej zajmie to długo nawet z aplikacji. Zresztą przecież serwer gry i PHP może stać na jednej maszynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Nobody, tyle, że treba być mądry aby na to wpaść ;d llololol. Powoedzenia przez robienia zapytania do bazy pośrednicząc przez HTTP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Serwer PHP szybciej wykona kod niż przeciążona graczami aplikacja serwera i zwróci od razu cały wynik. Umiejętne zastosowanie takiej komunikacji to według mnie dobre rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Tak do odczytu dobre ale do zapisu już nie aż tak a szczególnie przy mmorpg ale jak jest zapis co 30 min i restart serwera co 3 godziny to nie będzie lagów ani strat bo w 3 godziny nie wywali błędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zapis wydaje mi się jeszcze łatwiejszy, wystarczy chociażby GETem wysłać odpowiednie dane np. save.php?playerid=1&pos=123,420&eq=1,20,0,0,2,5,4&lol=1 A skrypt tylko to zapisuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Wiem że zapis jest prosty na upartego idzie użyć takiego skryptu $inputx = str_replace($_SERVER['SCRIPT_NAME'], "", $_SERVER['REQUEST_URI']); $input = explode('/*',$inputx); print_r($input); który zwróci tablice script.php/*a/*b/*cd=wqe/*afsd?asfa=fasd&sfagga/*sdgdsdfg Array ( [0] => [1] => a [2] => b [3] => cd=wqe [4] => afsd?asfa=fasd&sfagga [5] => sdgdsdfg ) i w pętli wykonać zapytania czyli tylko 1 połączenie z php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi