KozakPL Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Siema.Znów te ini...nie działa...bawie się i bawie i syf nie działa ;/ GML //create ini_open("ustawienia.ini") Poziom=ini_read_real("TRG","Poziom","Błąd ini!!!") ini_close(); if Poziom=0 and room!=R_Zasady { room_goto(R_Ustawienia) } if Poziom=1 and room!=R1 { room_goto(R1) } //step ini_open("ustawienia.ini") ini_write_real("TRG","Poziom",string(Poziom)) ini_close(); if room=R_Zasady and keyboard_check_pressed(vk_enter) { Poziom=1 } Proszę o szybką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 ini_write_real jest niedokładny, użyj ini_write_string( ..., string( value ) ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Ja piernicze, jak ma działać jak dla ini_write_real jako wartość dajesz string? O.o logika się kłania. Poza tym to samo z odczytem - jako wartość domyślna w ini_read_real też dajesz string zamiast real. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 to teraz mam taki błąd: ERROR in action number 1 of Create Event for object oINI: Error in code at line 6: if Poziom=0 and room!=R_Zasady at position 12: Cannot compare arguments. E: I jeszcze 1 problem z DLLem: #include <windows.h> #include <iostream> #define funkcja extern "C" __declspec(dllexport) funkcja double NazwaUrzytkownika( void ) { DWORD Rozmiar = 0; GetUserName(NULL, &Rozmiar); char *Uzytkownik = new char[Rozmiar]; Uzytkownik[0] = '\0'; GetUserName(Uzytkownik, &Rozmiar); } i w gm: GML NazwaUrzytkownika=external_define('TRGameDLL.dll','NazwaUrzytkownika',dll_stdcall, ty_real, 0); Nazwa=external_call( NazwaUrzytkownika) draw_text(x,y,Nazwa); Błąd uruchomiania aplikacji ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Nom, z takimi błędami ortograficznymi, to ja sie nie dziwie. A ten DLL nic nie zwraca tak BTW. Poziom=0 Porównujesz stringa Poziom z liczbą (ral) 0. Nie mozna porównać typów real i string. ini_write_string('sekcja','klucz',string(liczba)); owszem, ale ini_read_real('sekcja','klucz',0); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 char *Uzytkownik = new char[Rozmiar]; Uzytkownik[0] = '\0'; GetUserName(Uzytkownik, &Rozmiar); } i na dodatek nie czyści pamięci po utworzonej tablicy :0 wiesz, lepiej dac cos pokroju tego: funkcja char* NazwaUrzytkownika( void ) { DWORD Rozmiar = 0; char Uzytkownik[1024]; memset(Uzytkownik,0,1024); GetUserName(Uzytkownik, &Rozmiar); return(Uzytkownik); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 ohh...xD A dawałem char* ;/ Ale inny kod zdeczka.dziex :] Ale z tym ini to nie zrozumialem ;/ mi sie wydaje ze mam dobrze ;/ E:I jak zrobić aby zwracało tą nazwę użytkownika? ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi