Nobody Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 @Kofel: zwracam honor, nie zauważyłem :P @Gnysek: nie bawiłem się jQuery za bardzo, nie wiedziałem o tym :P Dzięki za oświecenie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 14 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 dobra dwa pytanka :P 1.czy jest jakiś odpowiednik echo w javascripcie? 2.co mi da użycie tego jquery(bedzie szybciej czy cos?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 1. document.write( 'blelele' ), lub element.innerHTML = 'blelele', lub przez jQuery, ale jeszcze go nie obczaiłem :P 2. Tam masz wszystko ułatwione, mniej kodu a efekt taki sam ( taka Javascriptowa Dosia ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 14 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 dobra, pierwsze znalazłem szybciej :P ale zobacz na kod gnyska z użyciem jquery. dłuższy niż bez niego: <? function check( $nr ) { echo "<script language='javascript' >document.write(document.getElementById('$nr').checked);</script>"; } ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 To jest funkcja w PHP i czysty JS bez użycia jQuery. <script> $(document).ready(function(){ $("#zaznacz").click(function(){ if ( $('input[id=szk2]').is(':checked') ) {$("#ukryty").show();} else { $("#ukryty").hide(); } }); }); </script> Tu masz jQuery i spróbuj to samo napisać czystym JS, a później porównaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 dobra, pierwsze znalazłem szybciej :P ale zobacz na kod gnyska z użyciem jquery. dłuższy niż bez niego: <? function check( $nr ) { echo "<script language='javascript' >document.write(document.getElementById('$nr').checked);</script>"; } ?> Ten kod nie działa, bo w JS działają tylko funkcje wywołane przez jakieś zdarzenie, w tym wypadku powinno być to window.onload :) I automatycznie kod się wydłuża. Prawidłowo było by tak: <script language='javascript'> function zobacz() { document.write(document.getElementById('$nr').checked); } window.onload = zobacz; </script> Poza tym w jQuery to by było tak: <script language="javascript">$(document).ready(function(){$('body').append( $('#element').is(':checked') );});</script> lub nawet do <script language="javascript">$(function(){$('body').append( $('#element').is(':checked') );});</script> Więc jest już krócej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Z tym, że najpierw trzeba się połapać co do czego :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 nie ma problemu: $(document).ready(function(){ ... }); lub $(function(){ ... }); - zawartość wykonuje się w momencie załadowania strony, czyli window.onload $('nazwaelementu') odnosi się do elementu na stronie (typ, #id, .klasa) append() dodaje do elementu kod podany w argumencie is() sprawdza czy element zawiera dany atrybut (:checked, :visible, :disabled, etc.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 is() zwraca wartość tekstową skoro do elementu pakujesz wartość tej funkcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Zwraca true/false, ale true jest zwracane jako 1, zatem zostanie wyświetlone w dokumencie jako '1' (false nie zostanie wyswietlone). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Ten kod nie działa mi działa :P mam tylko jeszcze jeden problem, a mianowicie jak wyświetlam jakąś zmienną przez echo, to jak zrobić, by po zmianie wartości tej zmiennej była wyświetlona nowa wartość, a nie stara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 echo (empty($_POST['nazwa_inputa'])) ? 'domyslna' : stripslashes($_POST['nazwa_inputa']); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Gnysek dokłada wszelkich starań, aby zachęcić użytkowników GMC do korzystania z jQuery. Dziękujemy Ci! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Bo skraca pracę. To tak jakby mieć zbiór gotowych skryptów do Game Makera i tworzyć grę poprze zrob_mmo(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Gnysek czemu usunałeś mojego posta wspaniale odnoszącego się do tematu. Po co komu jQuery skoro chce tylko SPRAWDZIĆ JAKĄ MA WARTOŚĆ CHECKBOX? lol. Więc pytam się, po co kupować ciężarówkę do jezdzenia co niedziele do kościoła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 @gnysek: Tylko kto ci będzie dołączał jQuery dla jednej instrukcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Lol, bo on nie chce tylko sprawdzać jaką wartość ma checkbox, ale też dodawać inputy. Dla tego uważam, że będzie szybciej. Edit: dla jednej instrukcji? Ja :) Bo nigdy nie wiadomo, czy za rok nie będzie trzeba dodać drugiej, więc lepiej być przygotowanym na rozszerzanie działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Ja bym był odważny używać jQuery tylko do Ajaxa, efektów i bardziej złożonych skryptów JS, bez przesady, do takiego czegoś nie potrzebujesz używać frameworka aby nie bać się, że wynajdujesz koło na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Szybciej? Wyłącz stoper jak ściągniesz jQuery i go zaimplementujesz. A jeśli chce dodać w przyszłości linijkę kodu, to po co mu się uczyć całego jQuery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 A kto kazał się uczyć? Ja też nie umiem całego jQuery, tylko to, co potrzebuję. Mam pobrane kilka pluginów i wszystko śmiga aż miło, a ja napisałem tylko kilkanaście linijek kodu, żeby mieć uploader i manager plików do panelu admina, czy edytor HTML. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Dodatkowo jQueryUI jest bardzo ciekawe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 No jQueryUI jest fajne, ostatnio używałem w pracy, tak btw. szkoda że ma mało widgetów :> A kto słyszał o: http://qooxdoo.org/ Wg. fajna sprawa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Widziałem tylko http://extjs.com, ale dobrze wiedzieć, że jest alternatywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 W ekspercie wspomniali o tym qooxdoo, który, jak sądzą, ma tworzyć strony przypominające Windowsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi