Deusald (Adamentium) Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 A więc mam problem z plikiem ini: Są 3 pokoje: 1.inicjacja:znajduje się w nim: obj_inicjacja 2.Logo: znajdują się tam: obj_kontroler_intro, obj_szybkie_intro i taki żebym wiedział ile wynosi zmienna(do testów) obj_5 3Menu: obj_menu obj_inicjacja GML Create global.intro=0 ini_open('Opcje.ini') ini_write_string('Intro','intro',string(global.intro)); ini_close() obj_kontroler_intro GML Create ini_open('Opcje.ini'); ini_write_real('Intro','intro',string(global.intro)) ini_close(); alarm[0]=180 GML Alarm[0] room_goto_next() obj_szybkie_intro GML press<any key> if global.intro=1 { room_goto_next() } obj_5 GML Draw draw_text(x,y,global.intro) obj_menu GML Create global.intro=1 ini_open('Opcje.ini') ini_write_real('Intro','intro',(global.intro)) ini_close() Chodzi mi o to, że tylko przy pierwszym załączeniu gry trzeba oglądać całe intro. Po ponownym załączeniu można go pominąć. Ale zmienna global.intro jest cały czas 0 nawet jeśli w piliku ini zmienię ja na 1. Proszę o pomoc. Adamentium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 bo masz dwa razy zapis, a ani razu odczytu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deusald (Adamentium) Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Pozmieniałem i dalej to samo, nie odczytuje. Zmienna zmieni sie dopiero gdy w obj_inicjacja global.intro=0 dam 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 zrób w obiekcie inicjacja GML ini_open('Opcje.ini'); global.intro = ini_read_real('Intro','intro',0); ini_close(); i to wszystko. potem przy press space możesz tylko dać zapis jedynki GML ini_open('Opcje.ini') ini_write_string('Intro','intro','1') ini_close(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deusald (Adamentium) Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Dzięki gnysku, pierwsza część już działa ale nie zmienia się zmienna w obj_menu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Widocznie coś innego ją zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deusald (Adamentium) Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Dzięki wszystko już działa. Okazało się że nie miałem jednego obiejtu w roomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi