KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Siema.Mam takie noobskie pytanko xD.Jak mogę ustawić aby alarm[0] uruchamiał się co 10 sekund przy tym że room speed=300? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 https://gmclan.org/index.php?artykul=64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 alarm[0] = 10*room_speed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 no właśnie nie działa ;/ GML //step if s=true { if keyboard_check(ord('T')) and speed2 < maxspeed and nitro > 0 { speed2+=0.1 nitro-=1 } if nitro < 50 { alarm[0] = 5*room_speed } } //alarm0 nitro+=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 bo dajesz to w STEPIE a step jest CIĄGLE więc alarm się ustawi kiedy nitro będzie większe niż 50. GML if nitro < 50 and alarm[0] = -1 { alarm[0] = 5*room_speed } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Nic z tego ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Podaj plik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 GML //create speed2=0; nitro=50 maxspeed=18 s=false //step if s=true { if keyboard_check(ord('T')) and speed2 < maxspeed and nitro > 0 { speed2+=0.1 nitro-=1 } if nitro < 50 and alarm[0] = -1 { alarm[0] = 5*room_speed } } //alarm0 nitro+=1 Pliku nie moge dać.Sorki EDIT:a co do zmiennej "s" to ona się zmienia na true... na pewno nie o nią chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Są dwie możliwości: 1.Za wcześnie wyłączasz grę. 2.Nitro jest równe 50 Czyli: GML if nitro <= 50 and alarm[0] = -1 { alarm[0] = 5*room_speed } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 a co oznacza if s=true ? Moze rpzez to kod nie działa, bo w create jest false. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Ehh robię moją pierwszą samochodówkę w 3D( :P ) i jak siedzę w furze to s=true a jak nie to false ;p Może za kilka dni dam damko ;p Aaa...i już se poradziłem ;] Ustawiłem co sekundę bo troche jest tego nitra ;] Czyli: GML alarm[0] = 0.1*room_speed 0.1 ponieważ jak pisałem wcześniej room speed wynosi 300 ;] Dziex all za pomoc ;] P.S: Gnysek czemu masz taki "nie fajny" awatar? xD Ustaw jakiś lepszy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Lipca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Nie rozumiesz. 1*room_speed to jest 1 sekunda. Bez względu, czy room speed ma 10, 30, 300, czy 1000. Bo room_speed oznacza ile razy na sekundę wykona się step, a więc także ile razy odejmie się alarm. A to co ty napisałeś to jest po prostu alarm[0] = 30;, czyli 1/10 sekundy w Twoim przypadku. p.s: mi się podoba, bo to z mojej ulubionej gry :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Nooo...miało być co 1 sec ale tak jest lepiej ;p Zanim mi się załaduje to już mi się mapa skończy xD A ta gra jak się zwie?Tibia xD Nie no żart xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi