Maximal Opublikowano 4 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 Nie wiedziałem gdzie dać temat, to dałem tu. Zainstalowałem sobie Gimpa wersje 2.2 bodajże i jak chcę zapisać jakikolwiek plik gdziekolwiek, to mi wyskakuje błąd: Pango-WARNING (rescused)**. Couldn't load font "MS Seans Serif 8 " falling back to "Seans 8" aborting... Łots hapen? :boxed: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 4 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 Niemoże załadować czcionki MS Seans Serif 8. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 4 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 Niemoże załadować czcionki MS Seans Serif 8. :P Wyobraź sobie, że juz sie tego domysliłem :rolleyes: Pytanie brzmi: czemu? I co zrobić żeby mogło załadować? Bo przez to nie powiem co nie moge niczego zapisać :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 4 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 A sprawdzałeś czy masz tą czcionke ? Poszukaj na jakimś forum o gimpie napewno ktoś miał taki problem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 5 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Najlepsze, że ja tej czcionki w ogóle nie używam :) Ale poszukam, może znajde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Może, to Ci coś pomoże: pomoc Zwróciłbym uwagę na Poradę 4. :P Tak ogółem, to kiepski programik jak sprawia tyle problemów. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 5 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Hura, pomogło :) Jestem dozgonnie wdzięczny Valdemor :D Temacik do zamknięcia. PS. A Gimp kiepski nie jest, bo damowy, a mozliwościami dorownuje komercyjnym aplikacjom :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 5 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Bardzo przepraszam za doubleposta, ale mam kolejny problem: pobrałem czcionkę Visitor TT2, zainstalowałem, ale Gimp nie ma zamiaru jej odczytać tzn, nie jest ona w ogóle dostępna w oknie wyboru czcionek. A pod innymi programami działa. Co jest znowu nie tak? :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Ja dołączam się do tego wyżej, ale mi znowu żaden program nie widzi poza OpenOffice (on czyta tego Visitor TT). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 A jakie rozszerzenie ma ta czcionka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Normalne rozszerzenie true type - .ttf . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Hmm to powinno działać. Może gimp nie czyta nowych czcionek. Lepiej poszukać lepszego programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2QL4SQL Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Gimp jest najelpszy... bo cross-platformowy ;) To musi być coś z plikiem czcionki, zaraz sam sprawdze czy w swoim Gimpie mam tą czcionke, bo akurat mam ją zainstalowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrysław Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 To spróbujcie z wersją TT1. Mi ją Photoshop odczytuje (Word też). I jeszcze jedno: znam takich, którzy "instalują" czcionki przez kopiowanie ich do katalogu "Fonts". Mam nadzieje, że wy tak nie robicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Ale ja z tą czcionką mam problem nie tylko pod GIMP. W żadnym programie mi nie działa z wyjątkiem OpenOffice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrysław Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 A próbowałeś TT1? I jak instalujesz czcionki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Wgrałem obydwie i nie działało, a instaluję wrzucając do c:\windows\fonts :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 5 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 No ja też instaluję jak BP vel Marmot, tyle że mi działa pod paintem i pod Photolinem (to taki klon Photoshopa :P). I pod Officem też śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Rozpakujcie byle gdzie fonta, i wejdźdzcie do fontów przez panel sterowania i tam wgrajcie jeżeli macie win xp. Może to coś pomoże :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 5 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Może by pomogło, ale ja mam 98 :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrysław Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 1. Panel sterowania. 2. Czcionki. 3. Plik. 4. Zainstaluj nową czcionkę. 5. Dalej już chyba umiecie. :) A najlepiej wywalcie jeszcze wcześniej czcionkę z "Fonts" i zrestartujcie kompa. Ja kiedyś wgrywałem czcionki tak jak wy i też coś czasem nie chciało śmigać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 5 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Nie sądze, żeby to coś dalo, bo jak już wspominałem, czcionka chodzi wszędzie oprócz Gimpa. A kompa resetowałem już z 10 razy :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 A ja znowu odwołam się do wczesniejszej strony, którą poleciłem, cytuję: Porada nr 3: Koniec klopotow z GIMPEM. Udało mi sie!!! Juz tlumacze o co chodzi: gdy sciagamy czasem jakies czcionki z netu, to moga one zawierac równiez pliki czcionki innego typu niz TTF. Charakteryzuja sie one ikonka z dużą literą "A" koloru czerwonego (TTF mają dwie litery "T" koloru niebieskiego). Chodzi o to, żeby pousówać własnie pliki z czerwonym "A", bo GIMP jakoś ich nie trawi. Ot cały problem. Oczywiscie gdy juz wszystko dziala trzeba zastosowac poradę Tomasza Jurczyka, a potem juz wszystko jest ok. Ale ile ja sie musialem nameczyc, zeby do tego dojsc...Wspomne tylko dwie reinstalki systemu...Ale warto bylo. No to teraz czekamy na GIMPA 3.0 i kolejne problemy z jego uruchmieniem :)... Poradę nadesłał Apix apix@o2.pl Podsumowując: Program czyta tylko czcionki typu TTF. Jeśli posiadacie innego rodzaju, to zapomnijcie, aby program je odpowiednio interpretował. Nie jest to problem, ani z systemem, ani z czcionką lub jej instalacją (poprawne zainstalowanie czcionki przebiega również po przez w rzucenie bezpośrednio do katalogu FONT, wiem to, gdyż bawiłem sie trochę z czionką i jej obróbką). Jest to problem tylko i wyłącznie z samym programem. Nadal twierdzę, że prog jest cieńki, gdyż jest z nim za dużo problemów, o czym sami żeście doświadczyli i dlatego nigdy go nie instalowałem i z niego nie korzystałem. Wierzcie mi, jest sporo lepszych programów od niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Ale mi ŻADEN program nie czyta tej czcionki! GIMP, Inkscape, Word, Paint, GraphicsGale, Paint Shop Pro, nic! Tylko OpenOffice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 5 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 A poza tym my mam czcionkę .ttf . Więc powinno działac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdemor Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Jakieś wytłumaczenie tego dziwnego zjawiska musi być. <_< Nie ma rzeczy nie wyjaśnionych, by najmniej w kompach :) . Moja propozycja jest następująca: 1. Ściagnąć program do zarządzania z czionkami. Polecam jeden FontExpert 2005 . Screeny tutaj , ale nie mówię, że jest on najlepszy, jest dużo innych może i nawet lepszych, aczkolwiek mogę sie mylić. 2. Zinstalować program dla fontów. 3. Sprawdzić, lub ewentualnie przez niego dorzucić czcionkę do systemu (nie będę pisać "zainstalować czcionkę", bo to trochę śmieszne z tą instalacją). 4. Jeśli dany menadżer będzie widział poprawnie daną czcionkę, to odpalić swój program i zobaczyć, czy widzi ją poprawnie. 5. Jeśli tak to dalej już wiecie co robić, jeśli nie to uruchomić inne programy korzystające z fontów. 6. Jeśli inne programy także ją nie widzą, to wniosek jest prosty, albo dane programy nie są przystosowane do dekodowania danej czcionki, mówię tu o unikode itp., lub z czcionką jest coś nie tak. Ktoś dał plamę. 7. Jeśli tak bardzo zależy Ci na tej czcionce, to polecam następny program Font Creator Professional v5.0 i spróbuj coś z nią zrobić. Albo zmień kodowanie, albo inne opcje, które mogą mieć na to wpływ. Tak ogółem tylko jedna czcionka postawiła mi się, która nie chciała współpracować np. z GM. Ale błąd tkwił w samym GM, choć do czcionki też miałem zastrzeżenia. Nie pamiętam już jak nazywała się ta czcionka, ale to nie ważne. 8. Jeśli nic nie zdziałasz, w co wątpie to poprostu odpuść sobie. Miłej zabawy :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 6 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Ale system i wszystkie programiki do czcionek czytają że jest wgrany Visitor TT, a żaden edytor go nie czyta. EDIT: Nie wiem co zrobiłem, ale teraz działa mi jeszcze w Paint xD . EDIT2: Znalazłem rozwiązanie do Gimpa. Znajdźcie katalog gdzie GIMP trzyma różne pierdoły (u mnie c:\.gimp-2.2). Tam jest podkatalog FONTS. Wrzućcie tam Visitora. Będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 6 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Działa BP, a jakże :D Jak na paliwo bezołowiowe jesteś całkiem niegłupi :P To tyle, tematu nie zamykać, bo pewnie niedługo będą nowe problemy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 6 Marca 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Rozwiązanie już padło, ale ja podam alternatywne. Wywalić gimpa. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 6 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Ale kurs jest tylko na GIMPa, PSP i Photoshopa, a GIMP jest darmowy i działa na każdym systemie xD . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi