kapcior7 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 witam robie gre dla 2 graczy i mam pytanie mecze sie z 1 taka rzecza bo mam obj_drzewo które ma 4sprity i one sie zmieniaja jak 1 gracz kolizuje z nimi ale jak w drugim to zrobic mam gml w drzewku: GML if place_meeting(x,y,obj_hero1) and sprite_index = spri_drzewko1 and global.drewno = 0 alarm[0] = 2 if place_meeting(x,y,obj_hero1) and sprite_index = spr_drzewko2 and global.drewno = 0 alarm[1] = 2 if place_meeting(x,y,obj_hero1) and sprite_index = spr_drzewko3 and global.drewno = 0 alarm[2] = 2 if place_meeting(x,y,obj_hero1) and sprite_index = spr_drzewko4 and global.drewno = 0 alarm[3] = 2 if place_meeting(x,y,obj_hero2) and sprite_index = spr_drzewko1 and global.drewno2 = 0 alarm[0] = 2 if place_meeting(x,y,obj_hero2) and sprite_index = spr_drzewko2 and global.drewno2 = 0 alarm[1] = 2 if place_meeting(x,y,obj_hero2) and sprite_index = spr_drzewko3 and global.drewno2 = 0 alarm[2] = 2 if place_meeting(x,y,obj_hero2) and sprite_index = spr_drzewko4 and global.drewno2 = 0 alarm[3] = 2 przy czym global.drewno to jest drewno gracza 1 a global.drewno2 gracz 2 a w alarmach mam zmiane spritów a w ostatnim instance_detroy() nic wiecej sry ze nie napisalem o cco mi chkodzi ;D ale noi gracz 1 kolizuje z drzewkiem wszystko jest dobrze ale jak gracz 2 kolizuje to sie sprity nie zmieniaja ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 może zacznij od ułożenia i posegregowania kodu... np. GML if ( place_meeting( x, y, obj_hero1 )) { if ( global.drewno = 0 ) { if ( sprite_index = spr_drzewko1 ) alarm[0] = 2 if ( sprite_index = spr_drzewko2 ) alarm[1] = 2 if ( sprite_index = spr_drzewko3 ) alarm[2] = 2 if ( sprite_index = spr_drzewko4 ) alarm[3] = 2 } } if ( place_meeting(x,y,obj_hero2 )) { if ( global.drewno2 = 0 ) { if ( sprite_index = spr_drzewko1 ) alarm[0] = 2 if ( sprite_index = spr_drzewko2 ) alarm[1] = 2 if ( sprite_index = spr_drzewko3 ) alarm[2] = 2 if ( sprite_index = spr_drzewko4 ) alarm[3] = 2 } } powiedz teraz czy działa i co jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Marku, przy okazji mogłeś użyć switcha skoro już tak segregujesz kod :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 e. cztery proste warunki, zależało mi na estetyce kodu. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapcior7 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 nadal jest tak samo gdy hero1 kolizuje to sprity sie zmieniaja a jak 2 to nie ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 czy masz zmienną global.drewno2? Czy jest ona poprawnie zainicializowana (w sensie czy ma odpowiednią wartość) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 phi. no kod zadziała tylko wtedy gdy zmienna global.drewno będzie równa 0. Pewnie po pierwszym zebraniu drewna ją zwiększasz i warunek zwracaja false :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapcior7 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 No popatrz wlasnie NIE bo moge miec max 3 drewna macie przyklad : http://www.speedyshare.com/628219666.html ;p jaki przyklad to co robie alez zakrecony jestem jest do game mkaera 6 niebieski to hero1 a czerwony to hero2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 mógł byś wytłumaczyć o co mniej więcej chodzi w tym przykładzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapcior7 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 po 1 to nie przyklad pomylilo mi sie xD po 2 chodzi w nim o to ze to jest tak jagby poruszanie do siatki ze zbieraniem drewno i ograniczona iloscia ruchu klikniesz na "next Tura" a bedzie kolej gracza 2 lecz mnie zatrzymaly wlasnie te drzewa glupie moze lepiej bedzie tartak zrobic ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi