Skocz do zawartości

Kolejny MMORPG...

Piczer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę zrobić grę MMORPG i mam parę pytań technicznych. Na początku opiszę silnik.

Gra składać się będzie z klienta (Game Maker), serwera (39dll), i bazy danych (PHP + MySQL - GMsock). Mapa gry będzie podzielona na części - wchodząc na wybraną cząstkę hostujemy serwer, jeśli na niej nie ma gracza, lub dołączamy do istniejącego, już wcześniej utworzonego przez innego gracza (IP uzyskujemy z bazy danych). Wszystko niby ładnie i ok, ale zauważyłem problem: co się stanie, jeśli na części mapy będą min. 2 gracze, a hoster przejdzie na inną, tym samym wyłączając poprzedni serwer? Gracz 2 przestanie mieć możliwość grania. Macie pomysł co z tym zrobić?

Chciałbym jeszcze zapytać, jakie zagrożenia czyhają na gotową grę. Z dekompilacją spróbuję pomęczyć Snake'a, on się może na tym znać bardzo dobrze.

W ogóle pomysł hostowania gry przez graczy jest beznadziejny... ;|

Gracz, który hostuje grę może mieć wolnego neta, może dostać laga, zamknąć nagle grę - a wszyscy inni użytkownicy będą za to cierpieć.

Już nie mówiąc o tym, że, jak mówili poprzednicy, może w ogóle nie pohostować... :P

Cóż, nie każdy komp nadaje się na serwer.

Ed: Co do bezpieczeństwa - cóż, skoro gracz hostuje grę, ma całkowitą władzę nad innymi graczami przebywającymi na niej.

Co chyba też nie jest zamierzone...

No to wymyśliłem, że pohostuje się na razie grę na moim/kolegów kompie, a jak gra się mocno rozwinie to się wykupi serwer; I tu się pojawia pytanie: jaki najtańszy serwer na oko trzeba by było wykupić, aby udźwignął grę i nie lagował?

Crack, gracz nie może przejmować serwera, bo wtedy już graczem nie jest, pomysł kompletnie nieprzemyślany. Gdyby to miało sens, każdy by już na to wpadł :) .

Piczer, spraw, aby serwer działał niezależnie od momentu, gdy przechodzimy do innego rooma. Zresztą - serwer się nie powinien rozłączać, bo to nie jest żadna zmienna lokalna, która się kasuje. Jeżeli jednak tak jest - zastosuj się do podanej przeze mnie rady :P .