XxMichałxX Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Mam sobie tabelę, i np jest dłuugi tekst, który jest wyższy niż tabela, więc tabela się rozszerza automatycznie w dół, ale ja tego nie chcę.. więc jak dać do tabeli scrollbara (pasek przesuwania) tak, żeby tabela miała ten sam rozmiar a paskiem mozna bylo sobie ten tekst przesuwać? Jeśli nie rozumiecie dam taki przykład: <table width=100% height=200 border> <tr> <td width=100% height=80 valign=top>s<br>r<br>a<br>l<br>a<br>l<br>a<br>l<br>a</td> </tr> </table> I chcę zeby to td miało wysokosc 80 pixeli, a tekst ma byc w tym tylko ze sie suwakiem przesuwa.. da rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 CSS Masz taką wartość jak overflow, która określa co ma sie dziać z blokiem gdy zawartość się nie mieści. Z tego co pamiętam to możesz dać jej wartość scroll to pasek będzie zawsze, albo auto żeby pojawił się wtedy kiedy jest potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 <div style="overflow:auto; height:?; width:?;"> takie cos w necie bylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Potrafisz używać styli CSS? Na razie zrób to wewnętrznie czyli dodajesz argument style z wartością "overflow:auto;" Style definiujesz tak, że masz parametr <dwu kropek> wartość <średnik> :) Możesz to do komórki td dodać, do tr, albo całej tabeli :P A tu masz bardzo dobry kurs: http://www.kurshtml.boo.pl/css/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 wiem, umiem css, ale jak to wsadzic bo nie czaje? body{overflow: auto;} ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Niech to, przecież ci napisałem. Do dowolnego elementu blokowego dajesz parametr style w którym definiujesz styl. Wsadź go sobie gdzie tam potrzebujesz, żeby był pasek. Ty chcesz chyba w jakiejś komórce tabeli więc <td style="overflow:auto; height:80px;"> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 <tr height=65%> <td width=10%><? include('menu.zrd'); ?></td> <td style="overflow:auto; height:65%;" valign=top width=80%><font color=white><? include('news.zrd'); ?></td> <td valign=top width=10%><font color=white><? include('adds.zrd'); ?></td> </tr> i nie działczy. ucina wysokość z <tr> niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Widzę, że CSS jednak nie umiesz używać. Poczytaj sobie ten kurs co ci dałem. Nie rób stron na tabelach. To przestarzała metoda. Rób na divach i zewnętrznym css! A czemu to nie działa nie mam pojęcia. Być może overflow dotyczy tylko divów, a nie tabel, a może cuś tam masz pochrzanione. Na div działa. Naucz się CSS i robić strony na divach jak człowiek :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 31 Maja 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 <div style="overflow:auto; height:50px; width:100px;"></div> Znacznik font jest przestarzały. Nalezy używać span lub div z atrybutem style, a najlepiej nadać klasę komórce tabeli. Poza tym nie zamykasz znaczników, więc nie dziw się, jak coś nie działa. @Platyna - wstawianie tabel na stronę nie jest przestarzałe, ale tworzenie na nich szablonu głównego już tak (źle to sprecyzowałeś). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 @Platyna - wstawianie tabel na stronę nie jest przestarzałe, ale tworzenie na nich szablonu głównego już tak (źle to sprecyzowałeś). Może i rzeczywiście :) Ale napisałem "nie rób stron na tabelach", a nie "nie rób tabel na stronach" wiec można wywnioskować o co chodziło :D Czyli overflow tyczy się jednak tylko divów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 31 Maja 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Tak, chyba trzeba dodać display block jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 no dobra, czyli przenosze sie na div-y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 31 Maja 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Możesz wstawić Div w tabelkę, ja ciągle wolę tabele, bo łatwiej je ułozyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi