kapcior7 Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 cześć czy ktos muglby mi pomóc w zrobieniu drabinki do gry platformowej... taki mam kod w step : GML /*-------------poruszanie---------------------*/ if (keyboard_check(vk_left) and place_free(x-6,y)) { x-=6 sprite_index = spr_lewo } if (keyboard_check(vk_right) and place_free(x+6,y)) { x+=6 sprite_index = spr_prawo } if (keyboard_check(vk_up) and ! place_free(x,y+1) and vspeed=0) { sprite_index = spr_zatrzymany vspeed-=10 }// /*-------------poruszanie---------------------*/ /*-------------gravitacja---------------------*/ if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} /*-------------gravitacja---------------------*/ if (keyboard_check(vk_up) and place_meeting(x,y,obj_drabina)) { y +=6 } HELP!ME! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 jol! E: muglby przez ó Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Kod wygląda w porządku, coś nie działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapcior7 Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 no tak ale jak podchodze do drabinki i naciskam do sztrzalke do gury to on skacze i spada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 A czy twoja drabina nazywa sie obj_drabina? Bo kod wyglada ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Od kiedy to wciskając w górę schodzimy w dół (y+6) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapcior7 Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 no zmienilem y+ na y- ale jak zrobic zeby gosciu nie spadał z drabiny tzn. podchodze do drabinny i wciskam vk_up i on idzie do gury ale jak puszcze to spada w dul a jak zrobic zeby jak puszcze vk_up np. w srodku drabiny to zeby sie zatrzymal?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 GML if place_meeting(x,y,obj_drabina) { gravity=0 } else { gravity=(twoja normalna grawitacja) } W stepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 czy ja mu przypadkiem wyżej nie podałem przykładu? :blink: https://gmclan.org/up1558_11_drabinki.html nie możesz sobie z niego skorzystać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi